2024-08-19
最近好少食菜,所以就同男性朋友一齊話不如食vegetarian。不過呢個係典型男仔,聽到食vegetarian已經唔係好高興,不過我一講話係印度素菜,佢就即刻問係咪重慶大廈一樓嗰間,我話係,佢就一口答應。佢話佢真係麻麻哋食素,不過呢間印度嘅素菜拒絕絕對可以,因為所有嘢都好夠味道,同埋不論係芝士定薯仔嗰啲,都整得好入味。我哋兩個相約喺重慶大廈門口等之後再一齊上去,地方光猛同乾淨,店員亦都好有禮貌,今日真係叫咗好多樣嘢食,走嗰時真係舔舔脷兼捧住個肚!乳酪炸米餅粒係地道嘅街頭小食,對於好多香港人嚟講都好新鮮,所以我每次嚟都一定會叫,每一粒加入醬汁之後一口食,喺最入面爆開嘅感覺真係有唔同嘅味道同口感撈埋一齊,超正!芝士菠菜係我最鍾意嘅印度素菜菜式之一,芝士口感圓圓地,但係都有d chewy,用嚟撈飯或者點包都一流,所以就叫埋印度雜菜黃飯同garlic naan。飲品方面就當然要叫mango lassi啦,mango味濃郁,加埋乳酪真係超好味