2020-11-23
本身住附近,食咗幾個月住家飯有啲悶,見到呢間小臻飯評語唔錯,所以就決定幫襯下。响外賣apps 點左醉雞飯加菜,再加個單點口水雞,黑椒雞搥一份,炸魚一塊,蟲草花雞湯一份。除咗外賣有折之外,呢排外賣apps 又再特定時間有折上折,所以張單$140幾蚊變$70幾蚊,差唔多半價真係抵。去到小店老闆一個人仲準備緊,但好有禮貌請我等等,又同我再確認單裏面嘅內容,確保冇錯。我等緊嘅時候都見到店內有單張。原來飯嘅款式都唔少,亦似乎唔同時間唔同飯款會做優惠。返到屋企第一樣野係食炸魚,啱啱炸好重好熱氣,大大塊好香脆滿足左我想食香口野嘅衝動。黑椒雞搥外觀深色咗啲,有三舊,無乜咩黑椒味但好彩都好味同juicy, 屬於味道比佢個賣相好果隻。將個湯到咗出嚟飲,見到佢有菇,少少蟲草花,雖然清清地但味道都夠,最緊要飲得出佢冇落味精。醉雞同口水雞都應該係走骨嘅雞髀扒做,食落啖啖肉而且方便,味道唔錯份量都合理。尤其是口水雞,個醬只係啲啲辣,但好惹味,加埋青瓜絲同埋啲醬,撈飯或者麵都應該唔錯,果然係招牌菜。可惜我減緊肥,唔敢食晒啲醬汁落肚。至於個醉雞,酒香唔重,有幾粒脹卜卜嘅杞子,跟埋少少汁撈飯好味。白飯嘅份量相對來講算係
至於個醉雞,酒香唔重,有幾粒脹卜卜嘅杞子,跟埋少少汁撈飯好味。白飯嘅份量相對來講算係多,熱辣辣得嚟面頭加咗少少木魚飯素,感覺到小店嘅心思。
雖然專登要求菜要走油走醬,但係追加嗰份菜都係有少少沙律醬,可能之前已經撈好咗,自己喺屋企用水洗一洗可以。佢啲沙律菜都新鮮,雖然份量唔係好多。
整體來講,我覺得都不錯, 應該會再幫襯。世道艱難,要支持下街坊小店。