2014-07-23
其實本身約兩位舊同事一齊去HH,不過有一個無啦啦要1745開會,咁不如就近近地係附近搵間又食得又有BAR既地方啦。有一位話想食韓國野,咁就搵吓啦!本身想去"李家"的,因未星星熱之前我去過係非常之好食之餘氣氛環境都好適合幾個人叫野食吹水飲酒的。但係,真係驚要排長長的人龍,都係嚟OR搵野食啦!嚐新,不嬲都喜歡,加埋佢兩個,就去啦!去之前,睇吓有無得BOOK位,有位好重韓國口音既男仔聽,我好易呃地覺得應該對位啦,韓國人嘛!同埋BOOK咗1930的。我早到咗既,大概1900左右,先上去,有2-3檯韓國人,個RECEPTION...韓式美人(OK,食飯定睇女仔呢) 好快有位(因為都無咩人),有卡位坐TIM!跟手有個講流利英文既男仔走嚟畀MENU我啦,介紹吓野食,講吓有咩飲,想講...佢既口音同埋動作係似ABC但係應該係高大版既韓國人(Again, 我係睇人定食飯呢)好貼心咁問要茶要水,再見我唔多睇MENU又問吓我想食咩,成件事係好鬼死似去咗FD間舖食野咁!咁朋友嚟埋,好肚餓,叫小食 + 米酒,佢個隻盒裝米酒好好飲!!!!!必推!!!!先嚟6小碟,正常野,不過最喜歡佢個糖黑豆。第一味係芝士辣醬雞s
嚐新,不嬲都喜歡,加埋佢兩個,就去啦!
第一味係芝士辣醬雞something,見樣好吸引,但我唔太食4得辣既,都食咗唔少,佢既CHEESE係做到拉絲效果! 之後再叫 炸雞,OK,我地中哂毒,不過佢有起碼5-6款,朋友話要最ORIGINAL的普通炸雞,點咗呢個 再加埋要咗個韓式年糕,送嚟個陣同第一樣好似,一開始同我講野個個男仔都問點解你地要點同樣既野,只可以好白痴咁話因為之前個個無年糕...
其實3個中有位男仔,佢唔夠飽,要再叫野食...
神奇事情發生!可能酒精關係,可能真係無咩香港客,佢地幾個人走嚟同我地傾計講野介紹食物!(以上全部用英文既,不過佢地識講識聽廣東話架!)去到話我地好懶唔想自己煮韓燒,一個就自告奮勇話佢係到幫我地燒!OK,就咁叫咗個牛~
無相,因為全程我地係吹水+學韓文+畀佢教我地點食點燒先係REAL KOREAN WAY,勁好笑同好玩既!
而個牛真係唔錯,不過佢地D菜要另外ORDER就有少少怪喇~
到走時,老闆再問我地食物如何,再講其實佢地開咗1個星期,再再講佢地係一班年青人想有個fun place for people to gathering with great korean food,OK,i do find this place is great for gathering with good laugh as well!
好鐘意佢地走個時個杯肉桂薑冰茶!無敵refreshing! 同埋,希望佢就算遲D多人咗都可以KEEP住個"PLACE FOR GATHERING"既感覺啦!
係抽油煙系統有少少問題...一去時好大陣味,不過我個朋友話佢應該見多人佢開返多D個抽氣系統,個味無咁強喇!