2018-12-08 1046 瀏覽
住石塘嘴平時唔多過來,今日西環食完點心行返屋企途中聽見有人講四川話,然後見住大大個四川口水雞。以前做嘢成日飛成都迷上川菜,就想試下師傅手勢,因噚晚食咗雞就外賣麻辣牛展。等外賣期間觀察鋪面雖然細細地,但收拾得比較乾淨企理。返度打開外賣盒即刻聞到花椒香味,牛展係師傅滷完有客人就即場切,口感唔會乾且有咬口,加上麻辣醬好入味😛😛😋。麻辣醬因客人需要現場調味,我要咗小辣,但我口味重下次可要中至大辣。值得一提的是花椒 - 香港餐廳通常很少吃到四川成都的麻味(可能餐廳改良至一般香港人比較能接受嘅口味),但呢間就融合川椒同陝西花椒提高味道,食入好惹味,幾塊就飆細汗。不知覺食咗半盒,留返半盒今晚飲住啤酒睇電視慢慢嘆😆🐷🤤🤤😋以前為咗搵正宗四川菜,香港好多有名川菜館都去咗一半以上,原來自己屋企附近就有一間隱世正宗四川味

麻辣牛展(細)
2018-12-08
3 分鐘 (堂食)
麻辣牛展(細)
  • 牛展