5天前
最近我去咗一間泰國餐廳,真係食得開心!入到去就已經感受到濃厚嘅泰國風情,環境靚靚,坐得舒服。首先,我試咗冬陰功,真係好食得滯!湯底酸辣適中,蝦同埋蘑菇新鮮,每一口都可以感受到泰國香料嘅味道,令我忍唔住多飲幾口。餐前小食方面,佢哋嘅蝦餅都好正,外脆內嫩,搭配上甜酸醬,味道真係好好,完全係開胃菜!再嚟就係燒豬頸肉沙律,肉質嫩滑,配上清新嘅沙律菜,口感好好,仲有啲酸味,食落去好爽。椰子雞湯亦唔可以唔提,湯底香滑,椰子味濃郁,雞肉煮得恰到好處,飲落去真係令人氣色好!最後,當然要試下pad thai,味道亦都好味,炒得香噴噴,配上花生碎同埋檸檬,味道更加出色。雖然呢間餐廳嘅價錢唔算平,但以呢個質素嘅食物,我覺得真係值得,總會返嚟再食!如果你鐘意泰國菜,呢間餐廳絕對唔會令你失望,食到開心又滿足!