2006-12-21
昨天小弟牛一,跟女友考慮了La Pampa和Lawry's之後,最後決定豪氣一些來了Lawry's。來得Lawry's當然是吃扒。佢有四種,最便宜的California Cut $285,之後有English Cut $325, Lawry's Cut同最貴的Diamond就過$400。我地先食Spinning Salad,即係佢個侍應一邊轉個盤一邊搞沙律。搞好之後放在一個凍的碟上面,又俾一支凍的叉我們用來吃。我女友話:「咁至係啱的!」而個沙律真係幾好食,我全部食晒。之後佢就推車來上牛扒,其實係現在先決定你要咩cut的。我女友要了California Cut,我見都幾大塊,而且女侍又話高一級的English Cut唔係多好多,所以決定跟。我地都係要medium。位男侍就立即切塊扒出來。上碟之後,佢放好多汁,今次隻碟係熱既。件扒真係出奇地軟同爽口,我見識少,唔可以作準,不過呢塊真係我食過最好吃的牛扒。我女友唔特別喜歡吃牛的都覺得真係好好食。女侍又叫我地試下加Horseradisch,加左又真係幾好味。我見佢塊牛扒是切出來的,而且塊扒底同面都係生的。所以我想佢一定唔係用煎,而係用焗。煎的話
我見佢塊牛扒是切出來的,而且塊扒底同面都係生的。所以我想佢一定唔係用煎,而係用焗。煎的話無可能塊扒的底同面都可以係生的。佢應該係已經焗好左唔同程度的扒(rare, medium同well done),你要幾熟就在果舊扒切出來俾你。
今次埋單真係唔平,我地好少食咁既級數的食物,不過真係好好食同好特別。唔知會唔會有下次,希望會有。同事話星期五去扒王之王,我食完呢度之後真係一點去的興趣都沒有。
另外由於我牛一,所以送左一件甜品。大家生日去的話記得在訂台時通知餐廳了。
缺點係有的,裝修唔係真係好豪,塊地氈都幾難睇。另外佢度大廚房門成日又開又閂,雖然唔算嘈但係都幾煩擾。尤其是我地張桌係斜斜對住度門。仲有原來可以兩人share一塊頂級大牛扒,然後沙律可以split charge,佢又唔預先講…不過都唔係太大問題啦,我地都唔會成日來,只係小小意見,希望可以改進。
哦,我地食食下見到城中富豪劉鑾雄都入來食了點東西,不過佢唔夠一小時又走人了。