2020-07-11 719 瀏覽
今日上午去灣仔學野,上完都一,兩點,所以就順便喺呢區食埋午餐先走了。我本身鐘意食亞洲菜的,見到呢間店有喇沙食,就去試下喇🙈我黎到太概2點倒,佢已經有下午茶menu ,當然重有午餐menu 啦,不過我自己一個人,下午茶分量唔會太多又可以食多款野,所以就決定睇tea menu 㨂了。最後我叫左呢個set, 呢個係海南雞喇沙,匙羹上面係青檸,一黎到我就擠咗隻少少青檸汁喺個湯度。湯底好香,食得出有椰香味,飲完亦唔會話口渴,應該冇乜味精,好味。蛋煮得不錯,唔會話個蛋黃熟到硬哂, 亦唔係流心蛋咁d 蛋漿流出黎嗰種,食嘅時候質地仲係軟軟地, 都好食。面係有2種混合的,係米粉同油面,質地唔會過硬過林 , 粉亦都有湯汁味豆卜吸哂d 湯汁好好食,我鐘意佢會剪開d 豆卜先煮,食過有其他餐廳係就咁原舊豆卜放入去,搞到白色部分一d 味都冇。呢間剪開真係好海南雞冇骨,肉質好滑,冇骨,雞皮唔會成口油,份量亦很多手工糯米釀雞翼呢個雞翼只係加26蚊就有了,我好鐘意食雞翼,所以我就叫埋呢個小食。 好好食,食落有少少辣味,雞翼拆左骨,入面充滿糯米飯,飯又唔硬,正呢杯拉茶我叫左少甜,奶味茶味調較得很好,飲落應好滑

海南雞冇骨,肉質好滑,冇骨,雞皮唔會成口油,份量亦很多

手工糯米釀雞翼

呢杯拉茶我叫左少甜,奶味茶味調較得很好,飲落應好滑
2020-07-10
下午茶