2018-09-20
觀塘Mela Italian & Spanish Cuisine 森仔又帶吃貨女友去搵食啦。今次去到觀塘嘅Mela Italian & Spanish Cuisine 餐廳其實位於觀塘和牛頭角中間嘅工廠區。係工廠大廈嘅地下。係牛頭角果邊B6出口行過去,會快好多,大約行6分鐘度。好,講下餐廳個環境先。六個字簡單乾淨企理。雖則位於工廈地下,但環境好寧靜好舒適,唔會有壓迫感,係間幾有情調嘅西餐廳,又啱拍拖又啱同一班fd聚餐傾計。因為唔係好想食甜品又想試多少少想食嘅嘢,就選擇決定唔嗌啲二人餐,選擇咗單點多。PS感覺大set係抵食嘅。入返正題先😂😂我哋叫咗一個主菜再加$68轉set有埋巴拿火腿沙律、餐湯同嘢飲。嘢飲唔係得普通茶同咖,係有啲餐牌上嘅都可以揀☺出面好多餐廳係要加錢先有得轉,真係好好👍🏻最後我女朋友仔就跟原定計劃要咗杯熱嘅拉花cappuccino❤味道偏苦但好飲,咖啡控女友表示好飲同抵飲!有樣有內涵喎🤣另外,個沙津上面有幾塊巴拿火腿,平時我唔好火腿,但呢個火腿真係好好食!口感嘅韌度、質感都好正,係咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鮮甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲
森仔又帶吃貨女友去搵食啦。
餐廳其實位於觀塘和牛頭角中間嘅工廠區。係工廠大廈嘅地下。
係牛頭角果邊B6出口行過去,會快好多,大約行6分鐘度。
另外,個沙津上面有幾塊巴拿火腿,平時我唔好火腿,但呢個火腿真係好好食!口感嘅韌度、質感都好正,係咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鮮甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲黑醋,甜甜地酸酸地幾開胃架!至於個份量都好夠兩個人食!
餐湯個味道同口感好特別,試唔出用咩料整,不過係有少少酸酸地。
開始講下主菜喇!首先我哋嗌咗個非常足料嘅西班牙海鮮飯,呢個係佢地嘅招牌菜嚟。呢個飯用鐵鍋上,可以keep住個溫度熱熱地,唔會因為凍晒而唔好食。個飯又煮得啱啱好,唔太硬唔太淋,而芡汁同飯撈得啱啱好,個汁有香濃嘅海鮮味,配搭得好好。配菜有好多蝦,蜆同魷魚,啲海鮮又甜又肥美又新鮮又煙韌,超抵食!特別係個蜆,無沙係重點!亦未見過肉質咁厚咁大隻,味道又一流嘅蜆!煮得好食而又帶到個鮮味出味真係第一次食到!
第二個主菜係鮮蜆手製扁意粉,大大隻嘅蜆肉同上面海鮮飯一樣,肉質鮮甜肥美,不過呢味嘅蜆就食到少少辣味同有少少蒜味 。煮法同配料唔一樣,帶出嘅味道當然唔一樣,但一樣帶到鮮味出嚟,證明佢地係調味同煮嘅過程都處理得好好。至於個手製扁意粉質感軟硬適中,比坊間嘅扁意粉薄身,口感好爽,帶到意粉嘅麥味😋好香嘅辣蒜味!🤤
勁大盆嘅黑松露薯條,兩個人食真係會食唔晒😭因為呢個薯條係粗條薯條,入面好多薯蓉,好易飽肚😂黑松露醬幾正,質地同味道都啱啱好,唔係好稀又唔會好稠,唔太濃又唔太淡,薯條脆卜卜又唔會好油,薯味好重好正,炸得好好,無論配茄汁定係黑松露醬都好,都係好正。
鴨肉鴨肝醬芝士香葱炸小丸子,肉丸好大粒,入面係滿滿實心嘅鴨肉,好香好濃郁嘅鮮鴨肉味。個外皮炸得好香脆。個醬好好食,唔太濃稠,似係搞拌咗嘅蓉,可以點埋個薯條。🤣
最後追加咗杯菠蘿汁,食咗咁多炸嘢,有杯juice飲下會舒服啲🤗