有人請食生日飯,我就唔客氣揀咗銅鑼灣呢間專食吉列牛嘅鋪頭。叫得Steak Bar,如果我入到去都唔叫份牛扒,就真係好唔俾面啦⋯⋯ 所以我哋兩個女仔(真係好大食🤤🤦🏻‍♀️)一人叫咗一份定食:分別係吉列炸和牛扒,同埋澳洲黑毛安格斯西冷。食牛最緊要係可以控制到牛肉本身熟嘅程度,而佢個餐牌啱晒兩款人:一款係懶到出汁,最好唔使自己燒;另一款係專業食家,最好係比佢自己燒。我同我個朋友就咁岩中哂兩款人,各執一個極端。所以揀大西冷係唔使燒,吉列炸和牛就自己燒。先講吉列炸和牛扒,個賣相真係一流。(完全係相機先食!😍)因為見到炸粉仲係脆身、乾身,而和牛嘅肉身仲係呈紅色生嘅狀態,比你燒幾成熟都得。我同我朋友都食得幾生下,所以我哋輕輕燙左一燙個面就放入口,熟嘅程度啱啱好!食到面嗰層有少少脆香,裡面仲係好嫩口多汁。真係幾好食!因為「香口野」(炸野)牛肉配白飯珍珠米,加埋白飯上面嘅味素,係幾好送飯嘅。另外安格斯西冷好明顯係牛味重一點。因為我同店員講我要五成熟,所以佢真係燒熟面嗰層,保留到肉心仲係粉紅色半年嘅狀態。賣相又係好打卡,但我發覺原來我都鍾意食幾生嘅,所以如果下次再叫我就會叫佢係三成熟就夠了!

先講吉列炸和牛扒,個賣相真係一流。(完全係相機先食!😍)

2019-05-20