2019-07-10 644 瀏覽
同個好耐無見嘅朋友響銅鑼灣周圍行吹下水,講講下已經夜晚九點幾;又唔係好餓但又想坐低食啲嘢繼續傾下偈,朋友就介紹左永光中心嘅塩玉居酒屋食串燒。我都幾鍾意食串燒,雖然熱氣,久唔久食下都唔錯。哩間塩玉我係第一次去。可能因為係星期日晚九點幾 + 樓上舖,我地上到去唔算多客人,一入就有位,我地要坐吧枱,服務員當然話無問題。食串燒,可以的話梗係坐吧枱,可以望到師傅做嘢,又可以聽到師傅介紹下啲串燒,係完全另一種飲食體驗。先來一杯日本K字頭生啤,行到熱熱地,飲下啤酒即刻涼爽哂。唔係好餓,小試牛刀,先叫左幾款串燒黎試下。雞腎 / 雞軟骨:好食! 燒得啱啱好,外面又香又脆,而且鹽燒,只用鹽輕輕調味,一啲都唔複雜,食到佢個食材味道同爽口嘅質地。燒雞翼: 又係好食,雖然平時我係唔會食雞皮,但哩個都忍唔住偷食左少少 (個三角位),外皮燒得脆,而入邊啲雞肉仲要燒得啱啱好,仲可以保持又滑又夠肉汁。雞肝: 哩個係汁燒,燒汁味濃,都好食嘅,不過唔係香口嗰啲質感,肝味都好重,但絕無內臟腥味。燒雞心 (食左一粒): 之前去另一間串燒 X亭,成日都想食雞心,但成日都好快賣哂...哩個鹽燒雞心最開心就係食到爽口嘅心肌肉! 食食

食食下,見到牆上邊個黑板寫有燒香魚(Ayu)食,問下師傅仲有冇,居然仲有一條,咁當然要即刻叫,因為雖然佢係哩個季節嘅魚,響日本夏季食懷石有時都會食到,但香港就唔係度度都有得食。

燒香魚: 哩個要等耐啲,條魚一上枱,服務員就介紹個汁係用左香魚出沒嘅河邊生長嘅草(唔記得叫咩名)黎做,係師傅再加左其他材料自家製嘅點魚汁。微微citrus味唔太酸,除左可以點魚肉之外,仲可以點魚肝食,因為香魚肝好多人覺得苦,但就係哩隻甘甘地嘅味,加埋酸汁就非常好食。不過要小心,因為好多細骨。

食串燒,一邊食一邊飲一邊傾下偈的確唔錯。不過今次只係食燒物類,我見佢餐牌其實仲有好多和食同埋空運刺身,所以下次一定要再黎食埋其他嘢。其實樓上舖真係有好多好嘢,不過唔知頭唔知路好難會盪到上去,或者一抬頭望水牌咁多餐廳亦唔知邊間好;所以食到好嘢不妨要多啲介紹比朋友。
2019-07-07