2011-05-30 183 瀏覽
年頭走了轉潮州,印象最好既係果到既鹵水汁,香濃有層次,到而家都回味。去完未夠半年,是日飯局係潮菜,又試試這間潮州邨既水準。鹵水野,試左鵝片、腎、肝、墨魚片、掌翼,原先想試埋鵝腸,黎錯左,算吧。鹵水,硬要跟潮州濃味的相比係唔太公平,始終我知道的鹵水系也有兩種,不過如果係清淡的滷水系,這裡的也真係未免清淡得滯,如果這裡的係濃味派系,我真係無言了。其實淡身也可以入味,不過幾款只有掌翼較為入味,鵝片就真係唔多入味。鵝片未算軟腍不過唔嚡口,算不錯了;肝溶溶地,食落甘香,係好食既一款;掌翼肥美,夠腍,都幾好;其他果d就大路穩陣,腎夠爽墨魚片彈牙。墊底的豆腐幾多,不過都係唔多入味。香酥鴨,簡單一句可以形容係外脆內軟。這裡的色澤夠金黃,好多地方都係食落成口芋茸餡,呢到幾balance,有芋香同鴨香味,係做得幾好的一款。石榴雞,一包包,人手整,係功夫野,亦係是夜云云菜色,最為清淡的一款,清淡,顯得更突出,皮薄薄,包著既餡料食落爽脆。椒鹽白飯魚,白飯魚夠大條,炸漿薄薄,有點蛋香,白飯魚唔會腍哂,係炸野既功夫,面頭灑了少少七味粉,夠惹味,送酒的一款。凍馬友,凍魚唔會太凍,太凍就硬,這裡的剛好,魚味夠鮮美,魚

鵝片、腎、干
鵝片、墨魚片、掌翼
香酥鴨
石榴雞
椒鹽白飯魚
凍馬友,凍魚唔會太凍,太凍就硬,這裡的剛好,魚味夠鮮美,魚味比烏頭更濃,食落魚肉夠結實,係好食既凍馬友。豆醬就稍為偏咸了點,不過淨食魚唔要醬已經好好味。
反沙芋
方魚炒芥蘭,炒得嫩身,食落爽口,已經收貨。
方魚炒芥蘭
蠔餅,有幾香鴨蛋味,有幾多蠔,蠔食落算係唔錯。不過邊位唔多脆,同埋食落都幾油,啖啖油既感覺,印象中以前既德記既蠔餅係幾唔錯,不過而家水準都麻麻地。
蠔烙餅
反沙芋,芋頭夠粉腍,很有芋香,薄薄既砂糖,個人覺得可以再甜一點既反沙芋。
凍馬友
整體黎講,食物係覺得鹵水野未夠入味,入味d會更好,其他菜色既水準也不錯。店子小小,小菜館隔局,不過都唔係迫迫窄窄,也沒投訴既地方。是日叫得太多,好飽。
自備紅