2021-12-23
雄記粉麵而家改咗名叫生記粉麵~記得雄記粉麵結業嘅時候,我試咗佢嘅清湯, 感覺冇咩特別麻麻地🤭細心啲睇,原來佢仲有酸菜、鹹菜、小鍋米線嘅湯底等等!今次佢重新開咗喺生記粉麵都係位於荃灣區, 見到最近都比較多人去食, 經過荃灣區又試下啦😂今次要咗鹹菜大腸河粉加春卷(我自己將米線轉河粉)個湯底酸酸辣辣都幾惹味, 頭幾啖食嘅時候覺得冇咩特別, 食食下就會開始上癮, 慢慢覺得酸辣辣幾過引😁咁啱我嗰條春卷係即炸嘅, 咬落去仲喺脆脆地, 比較熱, 店員好熱情, 會行過嚟話比你知小心燙口, 因為係啱啱炸起~春卷嘅味道拍得住南記, 佢仲要係自家製, 所以都會加分👍🏼因為一入到去就聞到好香嘅酸菜湯味,覺得配豬腸應該好夾, 所以我另一份配菜就叫咗豬腸😂 一放入口都幾有驚喜, 豬腸甜甜地, 都住得比較淋, 唔會好硬好難咬🤭 同埋都幾入味,都幾滿意!!!整體嚟講今次呢碗嘢都合格, 仲有啲驚喜添, 經過荃灣區都可以試下, 而且可能係小店,人情味都比較重🤣
細心啲睇,原來佢仲有酸菜、鹹菜、小鍋米線嘅湯底等等!
今次要咗鹹菜大腸河粉加春卷(我自己將米線轉河粉)
春卷嘅味道拍得住南記, 佢仲要係自家製, 所以都會加分👍🏼