2024-05-15 229 瀏覽
想上Muji,所以選擇在朗豪坊食晚飯。Footcourt裏面繼續成朕PepperLunch味,決定揀外圍店舖,最終被呢間勁大粒魚肉燒賣吸引了。叫咗個Set,蝦油蝦球撈麵,可以追加小食,加杯茶包沖茶,68蚊,合理價錢。菜圃蝦油撈麵,賣點蝦頭油,蝦味一般,蝦肉尚算爽脆。麵似意粉多啲,有彈力嘅。根餐小食叫咗碗碗仔翅苣蒻麵,味道ok,質地偏稠,料多,苣蒻形狀質感都似涼皮多過似麵。再追加小食墨西哥蕃茄魚皮。老實講,魚皮就一般,但配芝士同墨西哥式莎莎醬咁嘅嘢,又幾得意,似食Taco但又冇咁乾,值得再試。單點埋最好奇嘅燒賣,真係好大粒,大粒過一般乾蒸燒賣。魚肉有點點像鯊魚燒賣那種,但又實啲,整體還可以。但呢種份量,其實都不算「小食」了,根本大份過正餐,一個人一碟嘅話飽到第二朝。見有人叫咗跟餐小食咩菜圃燒賣,得兩粒,即刻覺得30蚊6粒單嗌抵好多。見隔離枱叫咗封門柳,賣相相當唔錯,下次會try try。
菜圃蝦頭油蝦球拌麵

碗仔翅

再追加小食墨西哥蕃茄魚皮。
墨西哥蕃茄芝士脆魚皮

蝦油魚肉燒賣

見隔離枱叫咗封門柳,賣相相當唔錯,下次會try try。
墨西哥蕃茄芝士脆魚皮