2015-12-13 530 瀏覽
上個月喺日本九州湯布院食過布甸,返到香港後,突然好想encore,所以專登去Sogo既Milk Top買4樽返屋企回味吓。我買咗2樽牛奶布甸、1樽奶茶布甸同埋1樽紅豆布甸。牛奶味好突出,但唔夠軟滑,同湯布院既布甸仲差好遠;奶茶味幾特別,富有香港本土特色,日本一定冇;紅豆味就普通咗D,但唔算太甜。但最扣分係店員,沒有笑容不特止,我有選擇困難症,揀得比較耐,佢就出不耐煩既樣子,係咁講邊隻好味邊隻特別,好似好想我快D決定咁。﹝當時只有我一位客人,應該唔會阻佢做生意喎。﹞我俾完錢後,佢快要將收據掉入垃圾筒,我話要收據,佢就話:「乜你要收據咩?」吓!將收據交比客人係正常既銷售程序,客人收到收據後自行抛掉係客人自己既決定,店員冇理由自己掉收據喎!係咪要再接受培訓呢?

2015-12-12
外賣自取