2024-09-03
平日星期二下午大約五點黎到,啲人返工返學,入面無其他客人,室內環境好舒服,可以一個人靜靜地睇書。嗌咗個杏仁茶燉木瓜。個賣相好靚,有食用花點綴。一黎到個杏仁茶好熱,要小小口咁食。 我本身唔特別好杏仁茶,驚有陣奇怪藥水味。不過呢個杏仁茶燉木瓜無嗰陣奇怪藥水味,店主解釋由純杏仁整出黎係會無嗰陣奇怪味。我食到一半,店主拎住個煲走過黎問我係咪唔夠喉,又倒啲熱杏仁茶落去個木瓜。佢話因為木瓜厚肉,唔夠杏仁茶,加上佢又有時間,就畀多啲我好驚喜呀!本身杏仁茶個味道已經好香,連人情味都咁好。個木瓜肉有得自己刮下刮下,同熱杏仁茶好配。食完個口腔都仲停留左好香嘅杏仁茶味,原來好食嘅杏仁茶會係咁,我對杏仁茶有啲改觀。店主好好人,得閒傾左幾句偈。室內環境舒適,賣相吸引,食物味道又好,店主又nice。帶畀我一個美好嘅體驗,今日放假咁樣渡過覺得好滿足。
嗌咗個杏仁茶燉木瓜。個賣相好靚,有食用花點綴。