2020-08-10
今日食晏時間經過呢度,見到呢間新開小店,名字幾特別,食花甲粉,咁我有興趣,就入去試吓。佢有「招牌花甲粉」,亦有「招牌花蟹粉」,我兩樣都想食,咁就叫咗$68嘅「花甲花蟹粉」😁。喺呢間餐廳「粉」係代表「粉絲」。我仲選咗小辣嘅湯底。等嘅時候抬頭一看,見到室內裝修得幾有心思幾特別,有好多懷舊明星相,其中有我喜歡嘅天才童星Shirley Temple,殿堂級女星Ingrid Bergman等等,好。等咗一陣個粉絲煲就嚟啦,用錫紙包住,打開睇吓,嘩裏邊有成隻花蟹!再翻下啲材料,見到有好多肥美嘅花甲。飲一啖湯先,非常鮮味。花蟹同花甲嘅肉都好結實好新鮮,唔怪得煮出來嘅湯咁鮮味。花甲有成7-8隻咁多,另外仲有金菇菜;我又另外加配咗生菜、牛丸同火腿丸😋;咁多材料配合小辣嘅湯底,令到粉絲非常嘢惹味,越食越開胃,好快就比我掃清光。呢餐食得非常開心滿足😋
呢餐食得非常開心滿足😋