2018-12-11
最近荃灣潮流食兩三蚊一碗豆腐花,作為吃貨當然不能錯過!順路經過路德圍,見到來發碗車仔麵店舖裝修光鮮乾淨,門口又大大個牌寫住2餸一麵$28,呢個價錢都好耐冇見過,即刻衝入去食返碗麵。門口就係開放式廚房,食材一目了然,可對住大廚直接點菜,不用剔紙仔,減刪無謂工序省時又環保。雖則話2餸1麵才$28,我同吃貨朋友都忍唔住每人叫左個5餸$49,超大碗,但又食得好開心。朋友的5餸河粉,冇加色,湯底清清的,絕冇口渴味精。我的5餸米粉,加左色,加色後比較貼近我心中的完美車仔麵,因為我個人重口味。遇上秘製辣醬和魔鬼辣醬,首次幫襯還是安全的好,小試一下秘辣。同朋友交換一輪,大家都變成了8餸。下了一大匙的秘辣小甜而不辣(可能個人比較受辣),蘿蔔清甜無渣,豬腸乾淨軟腍,豬紅軟而不散,魷魚新鮮爽口,雞翼鹵得入味而且帶有小許酒香,很喜歡!車仔麵要配$8可樂才完美。作為車仔麵忠粉,喜聞來多碗有數家分店。好麵難求,實在係食客福氣。
朋友的5餸河粉,冇加色,湯底清清的,絕冇口渴味精。