2024-10-18
2059 瀏覽
蘭桂坊有間餐廳成個感覺好似進入八十年代香港茶餐廳,五光十色霓虹燈照亮整間餐廳,環境氣氛都做到懷舊得黎都chill 感覺,食完嘢仲可以係餐廳影幾張相打卡餐廳服務員好有禮貌,詳細介紹菜式,菜式融合港式元素,味道完全令人有驚喜Weekend lunch 都有set +$20有湯 或 飲品 或 是日甜品,另外仲有happy weekend (12-6pm) 手工製啤酒買一送一Scan QR會有假日限定Menu冬蔭啡 (左)用椰青水、香茅、自家辣椒糖水,估唔到冰咖啡加辣椒糖水出奇地夾,加上香茅飲落好泰式感覺冰陳皮酸啡 (右)自家制陳皮冰糖漿,加入鮮檸,微微陳皮香加上果香飲落好舒服,最特別冰齋啡加入熱蒸氣黑咖啡,整上層綿密泡沫,口感順滑炸芝士年糕 炸年糕煙韌外層包流心芝士,加上麻辣花生肉鬆,好惹味24小時慢烤伊比利叉燒配白吐司 (假日限定)中式方式做Egg Benedict,24小時慢烤伊比利叉燒,加九州溏心蛋,再配合白腐乳牛油汁,有驚喜配搭!鮮牛油厚切白吐司上夾溏心蛋同淋滑慢烤叉燒,加上微微腐乳調味出奇地好好食,另外配田園沙律balance 油膩感三蔥甜醬油火炙澳洲M6和牛牛頸脊 (假日限定)
Scan QR會有假日限定Menu
冬蔭啡 (左)
冰陳皮酸啡 (右)
炸芝士年糕
炸年糕煙韌外層包流心芝士,加上麻辣花生肉鬆,好惹味
24小時慢烤伊比利叉燒配白吐司 (假日限定)
三蔥甜醬油火炙澳洲M6和牛牛頸脊 (假日限定)
澳洲M6和牛牛頸脊外層燒得焦香,肉質軟腍帶油香,加上飯底用三蔥甜醬油日本珍珠米飯,加上日本太陽蛋撈飯超好食,真係好好送飯
不論環境、食物、服務都好高質,令人好想講聲「荷蘭正」