2015-11-06 960 瀏覽
好朋友家住在黃埔,所以好多時都會在黃埔食嘢消費,佢話紅磡黃埔新天地百寶坊一帶,近半年間開咗好多食店,而且選擇都好多,其中一間叫Cafe Charm’s 就係近期人氣新餐廳,聽講話主打輕食,All Day Breakfast 同不能錯過即製鮮果雪糕窩夫。朋友知道我很喜愛食窩夫,所以就約咗我一齊去試吓。餐廳環境寬敞舒適,只有近門窗附近的位置放有絨面梳化,正正是我最喜愛的坐位,當然很開心可以被安排到啦﹗長長的餐廳裝飾得很簡約,牆上還掛上不少餐廳食物相同風景相。餐牌款式多,而且仲配上食物靚相,因為有嘢要做,所以午餐時間都稍為遲咗啲,嚟到餐廳已經太餓了,友人同我就叫咗個手工和牛漢堡、午餐就叫咗意式香煎三文魚配黑松露薯蓉。手工和牛漢堡,因為可自行配搭餡料同醬汁,所以分量都可以好豐富,另配上即炸香脆薯條,真夠分量。和牛外表烤得焦香,內裡嫩滑,牛肉味濃,再加上香滑芝士、新鮮番茄生菜、菠蘿同煙肉醬汁,入口啖啖肉,口感新鮮,令人滋味無窮。是日餐湯為紫薯湯,味道香甜,因為用紫薯打成薯蓉變成湯,所以口感顯得較濃。意式香煎三文魚配黑松露薯蓉,賣相很美,三文魚上檯時,香氣陣陣撲鼻,魚皮煎得香脆,油脂豐滿,中間位置
長長的餐廳裝飾得很簡約,牆上還掛上不少餐廳食物相同風景相。
意式香煎三文魚配黑松露薯蓉,賣相很美,三文魚上檯時,香氣陣陣撲鼻,魚皮煎得香脆,油脂豐滿,中間位置呈半熟狀態,肉質軟滑,入口融化,配上黑松露薯蓉,完全不覺魚脂之膩,味道極好。
宇治抺茶鮮奶,抺茶與鮮奶完全融合,抺茶味道很甘醇滋味,不會過甜,真的不錯。
玫瑰鮮奶咖啡,以玫瑰花作點綴,有淡淡玫瑰花香。
食到差不多了,當然唔可以錯過甜品啦﹗即刻叫咗個奧利奧與布朗尼迷人窩夫,賣相非常精緻吸引,配料豐富,份量還十足呢﹗
仿似花形的窩夫上面,加咗好多迷你Oreo 同Brownie小蛋糕,厚厚窩夫外層香脆,內裡鬆軟,有很濃的蛋香味,再配上香濃的曲奇同朱古力雪糕一齊食,口感更香甜軟滑又帶點脆口,真的一口接一口,美味停不了。
最後埋單時,店員還很有禮貌俾咗一張印花獎賞卡俾我地,話依家即日起消費滿$120,即可有印花1個,集齊3個印花,可獲享鮮奶咖啡一杯,集齊5個印花,可獲享任何特飲一杯或芝士薯條一客,集齊8個印花,更可獲享士多啤梨或香蕉朱古力窩夫,或卡邦尼意粉一客。睇落都幾吸引,相信好快又會再來幫襯。
2015-10-29