2022-05-17 491 瀏覽
去西貢玩可能好多人都會諗起食海鮮,但兩個人去嘅話食海鮮又太難點菜,所以都會搵下啲cafe/其他餐廳,經朋友介紹下搵到「白鬚旗艦店」,係一間食印尼嘢嘅餐廳~ 鋪頭有兩層加少少戶外位,上層好有cafe feel!仲有坐大咕臣嘅平台位,感覺可以坐一個下晝😌(最後當然無,因為難得入西貢就周圍走走~)•🥢 白鬚牛骨湯飯 $90呢個牛骨湯飯會有啲似肉骨茶,不過無咁重藥材味,湯底會清啲淡啲,但配飯都幾好食😋 而且面都仲有啲炸蒜同蔥,牛骨同牛肉食落都會淡味啲啲,但配咗一個特製嘅豉油,味道有啲啲辣~牛肉片同牛骨份量好多,有6-7片厚切牛肉同3舊牛骨,牛骨都有啲肉痴住,而啲肉唔嚡,腍得嚟又有啲咬口😛 另外仲有一嚿清甜嘅白蘿蔔👍🏻•🥢 烤豬頸肉湯粉 $72就咁睇唔太靚,因為成碗嘢都係黃色🙈 但食落係好重香料味,最突出嘅係香茅,食落有啲似咖喱同喇沙嘅混合😂 好濃郁,同牛骨湯飯好大對比~ 豬頸肉好多,而麵底睇落似米粉,但食落比較腍,兩樣都會沾滿濃濃嘅湯~

🥢 白鬚牛骨湯飯 $90

🥢 烤豬頸肉湯粉 $72