2022-12-05 48 瀏覽
🇭🇰The Italian Club Seafood Wine Bar·12 Course Tasting Menu $1,580呢間新開嘅餐廳真係超級fancy 佢係總共有12道菜嘅 每道菜都幾有特色🇮🇹而且餐廳既staff服務態度超好 佢係真係會好詳細同你講解每一樣嘢食 超級貼心🥰🥰題外話我地食個日仲見到Ana R 佢真人真係超級高 著衫好好睇😍·HOMEMADE FOCACCIA l WELCOME drink係上前菜之前佢仲會有啲自家製既focaccia比你開開胃先🥖比較特別係佢會有三種分別12年 25年 同50年既黑醋比你試 勁特別🤣🤣佢12年既黑醋係有少少似中式既陳醋既 25同50年既就會再杰身啲 食落再香啲 配埋佢個parmigiano cheese超夾🧀️之後佢個champagne都揀得好好 佢呢個係好易入口嘅 而且同海鮮好夾🥂·APPETIZER之後佢呢個餐係有四款前菜既1⃣️第一款係個北海道既帶子杯 佢呢個入面嘅帶子超大粒 配埋佢啲海膽同埋面頭既caviar勁鮮勁甜😍😍2⃣️之後佢個龍蝦carpaccio都超級fancy 佢呢個係上枱嘅時候再倒個紅椒既凍湯 視覺效果好好😈佢呢
12 Course Tasting Menu $1,580
Lobster Spaghetti Carbonara 2.0
Homemade  focaccia
homemade  focaccia
APPETIZER
之後佢呢個餐係有四款前菜既
Japanese Uni, Hokkaido Scallop, Caviar
Lobster Carpaccio
2⃣️之後佢個龍蝦carpaccio都超級fancy 佢呢個係上枱嘅時候再倒個紅椒既凍湯 視覺效果好好😈佢呢個龍蝦個質感唔錯 仲係好彈牙 不過我就略嫌佢個味有少少比個紅椒搶左咁🦞
Sicilian Red Prawn Carpaccio
3⃣️之後就有個西西里紅蝦嘅carpaccio 佢呢個下面係配左片血橙嘅 估唔到加埋超夾 好帶出到個紅蝦既鮮甜🦐
Blue Fin Tuna Belly Ceviche  Taco
4⃣️最後仲有一個藍鰭吞拿魚整嘅taco 佢呢一個入邊個吞拿魚都幾肥美 配埋上面焦糖化咗嘅洋蔥 同埋少少hummus都幾有中東既風情 整體配搭幾好 不過因為佢啲料裝得比較滿 所以呢個食落都有啲飽腹感🐟🤣🤣
MARINATED
之後就有5款海鮮既菜式 超級豐富😙
Mediterranean Anchovies in Sour Sauce "Carpione"
5⃣️首先第一個係一個醃咗嘅anchovies 佢呢個配埋啲炸到好脆口既紅蔥頭口感好好 不過佢個魚本身就係醃到偏酸少少嘅 點埋隔籬嗰個蜜糖先會平衡啲🍯
Squid  Salad
6⃣️之後佢個魷魚沙律我自己都好鍾意 佢個魷魚勁大嚿 而且煮到質感好好🦑之後佢下邊仲有海量既fennel 佢呢個食落係好似重啲香草味既洋蔥拼pickles 味道幾特別既 不過因為佢份量太多 最後我都食唔曬🤣🤣
HOT
Skewer of Blue Fin Tuna Loin
7⃣️熱海鮮方面佢個藍鰭吞拿魚我自己好鍾意😍😍佢呢一個超級好食 佢個藍鰭吞拿魚表面燒到好靚 一咬係爆汁 油脂好好 好肥美🐟配埋個西瓜超夾 食落清新啲而且好解膩🍉
Mussels, Gorgonzola Fondue
8⃣️之後仲有個青口配gorgonzola芝士 佢呢個芝士係燒到面頭焦焦地咁 幾好食 而且佢係幾時刨左啲新鮮黑松露 加埋口感好好🍄
Sicilian Baby Octopus, Baby Squid
9⃣️最後仲有個海鮮配鮮蝦湯 佢呢個個湯係好似用左100隻蝦咁 係超濃蝦味 不過因為太蝦啦 佢就咁飲會太濃 如果可以溝淡少少 變成一個飲既湯一定仲正🦐😈😈
LA PASTA l FIRST COURSE l MAIN COURSE
🔟主食方面佢個龍蝦carbonara擺盤超級靚 之後佢個龍蝦肉質都好好 配埋少少caviar好正 不過我自己覺得佢個意粉可以多汁少少 咁食落一定仲好味🦞🤣🤣
Seabream AcquaPazza
🔟1⃣️之後佢個seabream一上都嚇親我地 我地兩個人食都有成條魚 開心🥳望住店員將佢完美咁用刀叉起骨 真係好似睇表演咁 超正 之後佢呢個魚肉都幾滑 配埋少少橄欖油超級希臘風🐟
DESSERT AND SMALL PASTRY
Dessert
Tiramisu Tart
🔟2⃣️最後佢甜品嘅款式都好多 佢係用一個透明托盤咁樣上嘅 勁靚😌我自己就最鍾意佢中間嗰個tiramisu撻 佢呢一個係好濃咖啡味嘅 而且中間個tiramisu係少少流心咁既 食落好正☕️之後佢隔離仲有啲細細粒既士多啤梨果醬🍓車厘子果醬🍒同榛子醬撻🌰不過因為佢個撻入面係真係放滿醬 所以食落真係有啲甜🤣🤣之後佢呢個仲有配一杯重香料味少少既dessert wine既🥂之後食完成餐已經超級豐富 但係臨走嘅時候原來佢哋仲會有份小禮物😍😍佢個袋仔係絲質既 入邊嘅朱古力都幾好食 尤其係佢有一款入面有榛子粒嘅朱古力我自己好鍾意🍫
#rbyeat
#rby西餐