2018-09-21 1219 瀏覽
與朋友相約喺紅磡食晚飯, 要搵一間坐得舒服又可以傾得耐嘅餐廳, 黃埔入面的美食坊 都係一個唔錯嘅選擇, 名館價格唔算好貴,  晚餐小菜連飯都係七八十蚊就有交易, 裝修算舒服企理,不過有一點我唔太喜歡的係卡位的背靠太矮, 我好怕撞到後面的客人。今日叫左幾道菜: 私房黃金球泡飯黃金球泡飯原來係一個炸過嘅波波球飯, 白飯搓成一個波形輕輕地走過油, 外層飯焦非常香脆, 而湯底非常濃郁, 入面嘅材料亦都非常多, 有毛豆蕃茄肉碎冬菇 同埋粟米, 口感豐富。 唯一美中不足係如果飯嘅份量唔係好夠大伙兒食, 如果份量再多一點就會更好。蜂蜜柚子蝦球大蝦球肉質非常爽身彈牙, 蝦球輕輕裹上粉再用油去炸, 炸粉不算太厚, 配埋柚子果醬, 入口酸酸甜甜, 開胃又爽口。黑金流沙包黑金流沙包即叫即蒸 , 話明黑金其實係指包身係黑色, 包身有少少煙韌, 而蛋黃夠曬流心夠曬滋味,味道鹹鹹香香, 食嗰陣真係要睇住個嘴仔,小心辣親。五仁口水雞口水雞雞肉嫩滑, 配埋獨有嘅紅油, 淨係睇賣相 ,口水就一直不停流流流。 最特別係餐廳加咗啲五仁落去, 有花生芝麻杏仁南瓜子等等, 口感豐富一流, 配埋雞肉嘅嫩,一軟一脆,口感非常獨特。
名館價格唔算好貴,  晚餐小菜連飯都係七八十蚊就有交易,

今日叫左幾道菜:
私房黃金球泡飯

而湯底非常濃郁, 入面嘅材料亦都非常多,
私房黃金球泡飯

有毛豆蕃茄肉碎冬菇 同埋粟米, 口感豐富。

蜂蜜柚子蝦球

大蝦球肉質非常爽身彈牙, 蝦球輕輕裹上粉再用油去炸,
蜂蜜柚子蝦球

炸粉不算太厚, 配埋柚子果醬,
蜂蜜柚子蝦球

入口酸酸甜甜, 開胃又爽口。

黑金流沙包

黑金流沙包即叫即蒸 , 話明黑金其實係指包身係黑色,
黑金流沙包

包身有少少煙韌, 而蛋黃夠曬流心夠曬滋味,味道鹹鹹香香,
黑金流沙包

食嗰陣真係要睇住個嘴仔,小心辣親。

五仁口水雞

配埋雞肉嘅嫩,一軟一脆,口感非常獨特。
 唯一美中不足係, 雞肉入面仲有啲碎骨喺入面要小心哽親。

吃完晚飯, 朋友太高興自掏荷包比錢, 一個nice weekday 又達成! :-D