2018-01-31 832 瀏覽
尖沙咀食肆雖然多,但一到左午餐放飯時間,出名少少既餐廳門口都排曬長龍。想食既餐廳都打曬蛇餅,咁我唯有另覓地點解決午餐啦!盲中中咁行到哩條街,街上面有好多間米線、茶餐廳同粥粉麵鋪頭,選擇困難症既我真係揀唔落手,咁啱見到深仔記既裝修好似比較是正,又唔太多人,就入左去啦每次係哩啲傳統粉麵店,我嗌親既都係雲吞麵,今次本身想叫炸醬麵,但考慮左分半鐘,都係覺得雲吞麵健康啲同食得出高下啲,就order左招牌鮮蝦雲吞麵啦!真係唔係講笑,落左單無耐,我電話啱啱開左鎖,老伙計就將一碗雲吞麵放係我面前,真係快到我覺得佢係整好左咁><anyway都係食野最實際!就咁睇賣相,其實無咩特別。不過值得一提既係佢既鮮蝦雲吞有成五粒咁多,其他鋪頭可能得四粒;同埋雲吞仲大大粒,絕無欺場既然講開鮮蝦雲吞,咁就講左佢既味道同口感先啦!本身對佢係零期望,只係想食飽個肚,然後一咬落去個雲吞到,不得了!好彈牙再食多啖,口感依然,望真啲,原來入面既餡料唔係肥豬肉為主,有兩至三隻完整既蝦仁,蝦仁有彈性,唔似雪藏既,好鬼正,完全out of expectation除左用料大方之外,值得一讚既係佢既肥豬肉比例超少,誇張啲講係9:1 1係肥
想食既餐廳都打曬蛇餅,咁我唯有另覓地點解決午餐啦!

anyway都係食野最實際!
招牌鮮蝦雲吞麵

就咁睇賣相,其實無咩特別。

既然講開鮮蝦雲吞,咁就講左佢既味道同口感先啦!

完全out of expectation
除左用料大方之外,值得一讚既係佢既肥豬肉比例超少,誇張啲講係9:1 1係肥豬肉既份量

對於驚外食會肥既我黎講,絕對加左好多分!健康得黎又好好味,雲吞爽口彈牙又唔罪惡

好啦!講下個麵底先。
揀左幼麵,食落都係彈牙既,唔會overcook煮到淋曬,同埋都無咩鹼水味,啱曬中意有咬口既我。
如果可以將團麵分細啲,無咁長就更加方便進食啦!
份量唔算多,幾啖就無左啦!可能我餓掛~

而湯底既部份,其實張相都可以見到個湯底飄住好多油,對我黎講係哩碗麵既扣分位。
啲油係麻油味,我覺得佢係整好左碗麵之後再加上去既,雖然會多左麻油既香味,但唔好重口味既我就唔太buy啦!好似畫蛇添足咁,如果下次再食,我一定會叫走油!!

總體黎講,靈魂係鮮蝦雲吞,餡料大方彈牙,無得彈

如果麵底份量可以多啲,走埋油,成件事就好perfect啦!事關我食完好似無食過野咁

同埋佢既定價都算進取,我係灣仔都食過鮮蝦雲吞麵,質素都唔差,但只索價$19,遠比哩到既性價比來得高!

順帶一提,佢係裝修都幾有味道,傳統老店既感覺但加上新淨既裝修,都唔差嫁
2018-01-30
招牌鮮蝦雲吞麵