2013-09-03
一間位於深水埗順寧道的火鍋店, 雖然較偏僻, 但內裡環境不錯, 不會出現櫈撞櫈的情況. 初初由1間食到現在開分店, 可想而知一定有佢個人之處.他們會對點料及食用給一點不同意見! 黎老三點都要會一會個鴨湯. 一行四人, 靚姐建議鴨湯底要半隻鴨份量ok夠食, 咁就聽你話la. 個湯一黎, 香味非常, 可見入面d料幾堅, 入面除左鴨外, 仲有酸蘿蔔, 杞子同一些藥材.....(呢度會建議客人係落料前先黎2碗湯先, 不過淡湯真係無得頂!) 牛係邊爐必然之選, 但呢度牛都有好幾款, 而我地就今晚決定要"安格斯牛肉"同"本地手切"前者牛味較少, 但肉就真係入口就溶. 而後者就有得咬下, 而且極有牛味.我個人就對本地手切愛不釋手!而最估唔到呢度ge羊肉都同樣出色, 好有羊味 (即係一些不好羊的人所指的羶味) 到此店另一極力推介: 酒釀雞丸手打雞肉包著花鵰酒, 好香酒味. 但係此食品乃危險物, 如果一不留神你會被內面的熱汁灼傷, 可先用筷子開個洞, 將汁倒出, 再吃!桶蠔 & 鱔片多汁, 大隻, 鮮甜, 好食! 鱔片, 本身唔食魚, 但一次同一位好兄弟打邊爐, 比佢影響下, 試左一塊就係咁就愛上了
他們會對點料及食用給一點不同意見!
牛係邊爐必然之選, 但呢度牛都有好幾款, 而我地就今晚決定要"安格斯牛肉"同"本地手切" 前者牛味較少, 但肉就真係入口就溶. 而後者就有得咬下, 而且極有牛味.
我個人就對本地手切愛不釋手! 而最估唔到呢度ge羊肉都同樣出色, 好有羊味 (即係一些不好羊的人所指的羶味)
桶蠔 & 鱔片 多汁, 大隻, 鮮甜, 好食!
鱔片, 本身唔食魚, 但一次同一位好兄弟打邊爐, 比佢影響下, 試左一塊就係咁就愛上了.......
呢度鱔片新鮮, 可以再黎!
菜, 冬菇 - 好鬼新鮮, 出面好多火鍋店d菜都洗得唔乾淨. 但呢度唔會
如果你係食濃味湯底, 就一定要點蜂巢豆腐, 咁出黎會有意想不到的驚喜
烏魚扣, 肥鵝腸, 鵝粉腸
烏魚扣即魚的胃部, 估唔到魚個胃係咁細, 熟左後, 咬落去原來咁得意, 好爽口.
而2款鵝腸更加係估佢地唔到, 起初以為會好肥, 但滾熟後d肥羔就會無晒, 好食
不過真係間中食下就差唔多, 罪惡感好重...
這就是滿足, 不只是飽, 還有回味!