呢間潮州菜館就喺觀塘帝盛酒店一樓,裝修環境好開陽,好適合一家人或者公司聚餐!而最令我難忘嘅係佢哋嘅食物質素真係一絕!現場見到就算平日夜晚都好多人,而且好多都係回頭客,就可見佢哋係真材實料!香蒜竹炭豆腐店員推介呢一個竹炭豆腐,話係佢哋嘅招牌菜!今日一試果然名不虛傳!一啖咬落去第一個感覺就係外脆外軟!而且豆腐本身好軟綿綿滑捋捋!超好味呀!陳醋豬手除咗上面嘅竹炭豆腐之外,陳醋豬手都係佢哋嘅必點菜之一!呢個陳醋豬手不得了!佢陳醋汁唔會太酸,反而係比較清香嘅,而且豬手係老得好入味,咬落好彈牙,滿滿骨膠原!真係不得不讚吓呢個汁,就算食晒啲豬手都唔捨得拎走個汁,因為個汁用嚟拌飯都好好味!滷水鵝片&五香牛𦟌潮州菜梗係唔少得滷水拼盤啦!我哋揀咗滷水鵝片同埋牛𦟌!兩者都好入味,就連附贈嘅豆腐都超入味!可見佢地係用足心機同時間去製作呢一份食物,誠意滿滿!大澳蝦干芥蘭煲本身好怕食芥蘭,因為好諧霎霎同埋怕會苦!但係呢一個芥蘭煲就打破咗我對芥蘭嘅固有印象!芥蘭好嫩!應該係特登揀最有嫩嘅部位,所以識落唔會有任何菜渣!另外佢嘅蝦乾都好大條,真係第一次見咁大條嘅大澳蝦乾,落重本用足料果然唔同!鮮爆檸汁我哋仲嗌咗呢個特飲

香蒜竹炭豆腐

陳醋豬手

滷水鵝片&五香牛𦟌

大澳蝦干芥蘭煲

鮮爆檸汁
我哋仲嗌咗呢個特飲,聽店員講話係佢哋自己特製嘅飲品!裏面有檸檬汁同埋蜜糖,呢個搭配好Refreshing,解滯一流!

蠔仔粥
蠔仔粥都落足料㗎 !你睇吓佢蠔仔幾多就知!咁嘅價錢有咁多蠔仔算係好良心嘅!

腐竹糖水
平時糖水煲食嘅腐竹糖水都係比較稀,呢一個係落重料,腐竹係煲到爛晒,完全融入喺碗糖水度,每一啖都好令人回味!

呢間餐廳真係我食過數一數二好食嘅潮州菜皆因佢哋每一道菜都可以用心機炮製!而且咁嘅價錢可以食到呢一種味道,個人覺得係超級抵!一定encore !
  • 竹炭豆腐
  • 陳醋豬手