2017年最好的句點。是日小妹早早就約好了閨蜜一行三人一同前往梔子小清新的店舖最引人入勝的卻非一般英國淑女式的afternoon tea,而係酒鬼們都可以於悠長下午與三五知己共享好酒,支持本地創作既小妹,其實係被餐廳既本地手工啤酒吸引到此店舖並不難搵到,只要一出佐敦D2出口大概3-5分鐘就到梔子,即是雞蛋花。店舖由兩個女生開創,所以都比較能夠迎合大部分女生既喜好,店舖中太多店主的小清新文藝復興畫作,略帶點甜,當中亦有不少以黑白為主的相片,與店舖風格相融,完全能夠感受到店主對小店的用心簡單的木桌木椅,加上乾花與黑白照,彷如置身於復古之年,回到最青澀的那一年。慶幸姊妹趕在下午3點前到達店舖,才能趕到呢個性價比極高既Lunch Set我地3人叫左兩個Lunch set,再另加一份小食呢個係小食既餐牌,有7款佐酒小食,我地簡左黑松露粗薯條手工啤酒的餐牌就更為用心,上面除了介紹成份,亦為大家介紹它們的口感味道香氣,十分貼心我同閨蜜既然為此而來,當然叫左一個Beer tasting set啦貼心既店員將手工啤為我地逐一介紹,亦有建議飲既先後次序,成件事都貼心得不能單以字句形容香草雞肉雜菌闊條麵 $
店舖並不難搵到,只要一出佐敦D2出口大概3-5分鐘就到

我地3人叫左兩個Lunch set,再另加一份小食

呢個係小食既餐牌,有7款佐酒小食,我地簡左黑松露粗薯條

香草雞肉雜菌闊條麵

香草雞肉雜菌闊條麵 $98(Lunch set) ★★★
這算是餐品當中稍微遜色的菜色,略嫌欠缺了些少醬汁
但味道尚可,係比較硬身既闊條麵,雞肉及雜菌都不錯,份量足夠一個女生食用,雖然我地三人分住食

燒牛柳沙律

燒牛柳沙律 (Lunch Set) $98 ★★★
燒牛柳明顯可見色澤鮮嫩,配上合桃及果仁,口感啖啖不同
當中亦有青蘋果及牛油果,牛油果淋香帶甜,青蘋果酸酸甜甜十分開胃,雖然佢無論賣相定係入口都評分極高,但稍嫌份量不夠一般午餐
黑松露粗薯條

黑松露粗薯條 $78 ★★★★
望住一桶滿滿既粗薯條上桌,而佢只係伴住黑松露醬汁。起初係有啲失望,因為以為係黑松露顆粒,不過黑松露醬汁令小妹對黑松露另眼相看,有一種新既感覺。本來黑松露就是一種極香之物,但未必是每個人都會喜歡,但今次黑松露加上芝士中和左平日黑松露霸道既氣息,反而帶了點香甜
因為係粗薯條所以可以沾上更多醬汁
十分可口香脆

本地手工啤酒(Beer Tasting  set)

本地手工啤酒 Beer Tasting Set $98
★★★★ 100ml*4
貼心如此的本地手工啤
一次過可以試晒4款,下午都可以享受住手工啤食返啲佐酒小食,同閨蜜回顧往年好的壞的都將要過去
店員都十分貼心,Tasting Set到桌時,店員都有為我地逐一介紹名稱同飲既先後次序
有濃有淡,由左至右飲為佳,第一杯亞皮呀APA,帶有荔枝同蜜桃香,絕對適合唔太識飲酒既小女生飲
第二杯係加歷士GALAXY,熱帶水果味十分濃厚
第三杯是兜STOUT,咖啡味最出似一杯黑咖啡注入了酒精
第四杯威啲WHEAT,雖然我嘗不出菊花香,但麥味較濃,比較似平日既啤酒風味
四杯都唔錯,我家姐就簡左GALAXY再黎多杯正常Size

蛋捲及飲料(橙)

跟Lunch Set 送的蛋捲 (抹茶及芝麻味)
★★★
激安!送完即止,口味可能隨時會轉!佢既小匙櫻花造型非常特別
抹茶同芝麻未蛋捲都十分可口,啖啖都是抹茶清香,芝麻濃厚
其實小妹跟餐仲加左$15叫左杯海鹽焦糖咖啡
閨蜜則加左$20叫左杯橙,偷偷話你地知呢杯橙入面係冇橙架
想知有咩?自己去試下啦,值得去試

3個女仔食左$523,其實都算抵,因為一人都飲左一杯飲品,再加1 Set Beer Tasting Set
小妹認為要加一都比得抵,絕對會再黎
2017-12-31
黑松露粗薯條
本地手工啤酒(Beer Tasting  set)