2024-11-28 300 瀏覽
認識筆者既朋友肯定知道我係過氣甜魔,雖不能像後生時般甜品當正餐,但晚飯來總要來點甜,才覺圓滿。近日收到朋友報料,太子始創開左間新既蛋糕店,由藍帶糕點師主理,急不及待去會一會佢。要左三款蛋糕,同屋企人分甘同味。第一件係Ruby Pound Cake,外脆而內裡是像檸檬蛋糕,還混入了Poppy Seed,層次豐富,幾特別。賣相像具殼的一顆,是Cacao Cake,入口帶點點煙韌,我喜歡這質感,味道則是濃郁而有層次的朱古力味,頂頭少少金箔作點綴,增添矜貴感。最後一件的Pistachio & Orange Cake,開心果像是近期大熱,好在酒店下午茶都以其為主題。的的骰骰的個子,開心果香之餘又滲出清新氣息,好睇又好食。小試牛刀之後,下次可以試多幾款唔同口味,滿足我既甜胃。

小試牛刀之後,下次可以試多幾款唔同口味,滿足我既甜胃。
外賣自取