2020-07-11
聽過「粵」呢個名一段時間,公司之前活動都試過喺度搞,不過陰差陽錯下,錯過了。反而喺屯門黃金海岸兩間餐廳都食過,就係唯獨是「粵」未食過,試過北角的「粵」,也不錯,相信呢間同樣有水準,於是我朋友約去呢度食飯,就唔使諗即刻赴約。成日同自己講一定要黎試吓,點知終於有機會來到吃飯。主要原因上次同事嚟到,佢話師傅嘅菜式都做得好好,有幾個好好食嘅signature介紹左俾我,於是來之前就再寫下菜單,有啲準備,再加一啲新選擇就寫咗呢張菜單,就同幾個朋友嚟食。由於地方較遠,一班人由紅磡入嚟食飯機會都唔多,梗係要試多幾種唔同嘅菜式,有前菜有湯有主菜有甜品,食到真係好飽。餐廳非常之舒適,同黃金海岸嘅自助餐一樣,地方大,當然呢個亦都係之前可以攞米芝蓮嘅原因之一,服務也很好,食過一次後都幾難忘。前菜係香糟鮑片伴海蜇頭,非常精彩,送白酒一流,鮑片好入味,海蜇頭爽甜。好像係普通蝦多士,但其實脆得來又好食,鍋貼大蝦多士伴鮮果樣子不錯,咬下去,好有驚喜,最重要不會太熱氣。中菜當然要吃燒味,今晚吃了鵝肝片皮乳豬件和蜜汁叉燒,完全冇想過鵝肝同乳豬會咁夾,加上個叉燒的肥美,好好食,最重要燒得脆邊,蜜汁甜得剛好。燉湯係中菜嘅必
成日同自己講一定要黎試吓,點知終於有機會來到吃飯。
燉湯係中菜嘅必修科目,試過鮮松茸鮑魚燉雞湯就知係堅料,特別係隻鮑魚,勁大隻,松茸的甜美令個湯更好。
蜜汁火方伴油泡碧綠帶子,呢兩個大纜都扯唔埋嘅嘢擺埋一齊都幾有化學作用,先用個飽包住個蜜汁火方,加上脆脆,不錯,無想過咁好食,碧綠帶子同菜後吃,帶子多到不行,全部都係刺身般勁大粒的size。
西餐般位上的陳皮韮菜生煎雞,好有新鮮感,陳皮香還可以,好多韮菜係底,原來炒雞肉個味係咁好,煎雞煎到好香脆,
金湯西紅柿燴上素,而家基本上去酒店都會食呢啲咁嘅夏日菜類,清甜鮮美,好得女士歡心。
主菜係個朋友選擇,吃這個雲南石窩味過橋米線真係好誇張,我哋幾個女仔見到咁大場面都好驚食唔晒,我諗喺香港都好少有酒店餐廳可以做到咁精彩,平時你喺街邊嘅小店食米線就很多,係中餐廳食就真係好少,剩係飲個湯已夠得,最正係啲餸好名貴,同外邊食緊米線係兩個層次。
甜品有南安子燉桃膠、玫瑰火腿酥餅和香芒凍布甸三款,相對前邊菜式樣樣都好精彩,甜品更加多元化一點,但燉桃膠係我最愛,滋陰養顏,啖啖都有桃膠,吃呢個都值回票價。
玫瑰火腿酥餅熱辣辣就好好吃,送紅酒一流。
香芒凍布甸就一如師傅其他菜式一樣,做得好靚,芒果甜得很,布甸的味道絕對有水準。
好似我成日同我老公講,有啲餐廳要試吓才知會唔會適合自己第一次嘅感覺都唔錯,只不過如果你唔係住新界西區嘅話可能,你會覺得好遠,但如果你住荃灣區或者葵青區來食飯都唔係太麻煩,所以,有機會睇到呢度,你又未食過,呢間越絕對推介你嚟食多一次。