2019-08-02 488 瀏覽
中環一向好多唔同類別嘅日本菜,而今晚就揀咗呢一間大鑊好評嘅「瀧」,我地點左「極」呢個套餐。首先師傅先用左蟹肉腐皮豆腐作為餐前的點綴,令口腔嘅感覺更加清新。師傅非常細心處理每一樣食材。先來左前菜三款,廚師推薦順序食,淡至濃今日就有子持螢光魷魚,非常當做而且爽口又滑溜。另外蟹膏豆腐配上木魚湯昆布啫喱,亦都非常清新可口。之後就會送上鮮甜嘅湯就會準備刺身。刺身嘅環節我哋就食左平政,拖羅,石立魚生。果然非常新鮮而且又油脂重,係口腔徘徊嘅感覺真係爽。廚師介紹每日嘅魚都係新鮮到港,所以入口嘅時候唔需要點太多豉油就可以食更加可以享受到食物嘅滋味。 到咗呢間餐廳其中一大特點,天婦羅。海藻鹽,咖哩鹽,檸檬汁,調味蘿蔔蓉可以比顧客調味。天婦羅蝦皮薄,蝦頭配上咖哩鹽,脆口而且蝦肉彈牙鮮甜食天婦羅我最愛嘅其中一樣係目光魚,魚肉嫩滑而且外脆內軟,質感非常佳。接着就係立魚白魚,配上蔥花嘅調味,豐富嘅蛋白質,入口好creamy。金鯛魚蝦湯,魚肉給一半浸住喺湯入邊吸收湯汁精華,魚鱗保持喺湯而保留爽脆口感。 熊本牛 係2018得獎和牛,西冷嘅位置配上海鹽,肉味香濃小小嘅油脂味亦都令到口感好豐富。 食到呢度已經非常飽啦不

師傅非常細心處理每一樣食材。

先來左前菜三款,

之後就會送上鮮甜嘅湯就會準備刺身

到咗呢間餐廳其中一大特點,天婦羅。
海藻鹽,咖哩鹽,檸檬汁,調味蘿蔔蓉可以比顧客調味。
天婦羅蝦皮薄,蝦頭配上咖哩鹽,脆口而且蝦肉彈牙鮮甜

食到呢度已經非常飽啦不過仲係想試多啲佢唔同嘅嘢所以師傅都整咗個蕎麥面,同之前嘅嘢食亦都做返個對比,令到口感嘅層次更加多。

鹿兒島安納芋,呢個真係非常香甜,配上日本白蘭地同白糖,出邊從未食過。芋頭會生炸一小時,食前白蘭地砂糖再連皮食。

另外因為已經太飽嘅關係所以我選擇咗水果作為呢一餐嘅尾升,不過就算連水果都特別過人,非常鮮甜,果香味重。