2019-09-09 902 瀏覽
雖然呢期油尖旺亂亂地,好似搞到好大鑊咁,但師傅一於少理,趁著週六有啲時間,加上醒起呢間食店逢禮拜日休息,所以點都要出黎會一會佢,呢間食店,師傅記得之前都寫過 ,唔知有冇走到樣呢?難得去到食店係唔使排隊,可能因為接近佢打烊嘅關係,所以師傅二話不說就去柯打食物 ,叫咗油麵做麵底,之後再叫咗豬紅,豬皮,豬腸,酸齋牛柏葉同埋牛肚,加咗咖哩汁 ,再加咗支汽水,就係師傅嘅是日晚餐。落完單,好快就可以有得食,先試個湯底,湯底都幾清甜,味道唔算太濃,但亦都唔飲唔到有味精,嗰種感覺都幾舒服,再撈埋咖哩汁,香辣辣還可以喎。之後就係個豬紅,豬紅一粒粒,入口煙韌,但滷得唔算好入味,不過唔會碎濕濕,還可以。豬皮就比較參差 ,都係屬於偏腍,唔夠爽口,但就幾入味,唔算話煮得好出色。至於牛肚係一敗筆之作,牛肚非常韌,完全唔腍,真係韌到一個點,點咬都咬唔爛嗰種,感覺好差,好似唔知同緊啲乜嘢喺度搏鬥咁。再落黎係在酸齋,酸齋反而冇乜特別,就係酸酸地嘅山根,一般。最後係牛栢葉,牛栢葉又灼得幾爽口,份量都幾多,但係就冇乜味道,因為純粹灼完,就放落個碗度,點少少咖哩汁,味道都還可以。最後係豬腸,豬腸就幾肥身,滷得幾入味,口感唔錯

。最後係豬腸,豬腸就幾肥身,滷得幾入味,口感唔錯
,如果可以再腍多少少,就更加好啦。油麵不過不失,正常嗰隻。

總括嚟講食物質素屬於中上,環境都舒服,有冷氣又乾淨,價錢亦都相宜,叫咗六個餸一個麵底,再加多支可樂,埋單都係61蚊,加上份量非常之多,絕對係非常之抵食。咁樣嘅車仔麵,咁樣嘅價位,咁嘅質素,贏左㗎喇。師傅再黎都覺得佢冇乜點走樣,所謂一定會再黎,始終都真係好抵食,笑臉一定會比!
2019-09-07
  • 牛栢葉