2018-10-23 287 瀏覽
雞蛋仔真係由細食到大,以前覺得個樣得意續粒續粒meet黎食,到大個食就係為左童年回憶姐。近年講得多懷舊又創新,雞蛋仔就成為左gimmick,啲款出到五花八門,但好食既佔少數。直至有次經過紅磡,而果時媽咪雞蛋仔剛開將無耐,但名氣好大,就即刻走去試,又估唔到咁好食!跟住分店愈開愈多...幾乎我經過親佢都會買荃灣分店應該係我幫襯得最多果間。佢身處充滿小食檔既路德圍附近,又就近巴士站,買完小食再買雞蛋仔等車返屋企。佢都算係新式既雞蛋仔/格仔餅店,除左原味之外仲有甜同咸既味道揀,有時仲會出限定款。不過我都係鍾情朱古力味($22)落單時叫埋野飲可以減4蚊,我就麻麻飲品,所以都冇試過。雞蛋仔係即叫即整的,大概要等5-10分鐘到,除左烘熱之外,臨尾都會搵風機吹一吹,令到個皮再脆啲。要吃好吃既食物就要俾啲耐性喇。佢真係做到外脆內軟既口感,個餡做到一半有一半無既效果。而且非常足料,成餅雞蛋仔都充滿朱古力,粒粒都痴住啲朱古力碎。但一啲都唔漏,佢用既朱古力都唔係好甜果隻呢到既店員都好好禮貌同埋店出面放左枝洗手液俾客人用,咁貼心既食店值得一讚

落單時叫埋野飲可以減4蚊,我就麻麻飲品,所以都冇試過。

粒粒朱古力雞蛋仔

10 分鐘 (堂食)