2019-04-30
媽媽生日一家十六人訂了一席壽比南山宴,酒樓預備了一間房給我們,並提供卡拉ok及電動麻雀枱。當日爛賭鬼四點先行到酒樓開枱,房間舒適,特別是房間外連接小露台,可自由出入,家姐細佬非常開心,因為他們是食煙的,可以出小露台煲煙,非常方便, 家姐還說下次一定要訂這間房,方便食煙。因為要去尖沙咀取蛋糕,我大約五時半才到酒樓,當時非常肚餓,一去到酒樓已即叫小食, 掌翼,手撕雞,燒腩仔,叉燒, 原來在打麻雀 的爛賭鬼都非常肚餓,小食嚟到大家都即時放下手上麻雀,狼吞虎嚥,掌翼非常入味, 之後都再叫多一碟,叉燒夠鬆軟, 手撕雞,燒腩仔 一般。七點半人齊開席,先來的乳豬全體, 皮脆不太肥, 龍蝦伊麵份量偏小, 味道普通, 好彩沒有加大。原本菜單已有蟹鉗,我們16人, 大家又鍾意食, 所以加多了一碟,上枱時24隻蟹鉗場面壯觀 , 蟹鉗又大隻又夠脆,大家食得非常開心。之後的碧綠蝦球桂蚌,沙巴虎杉斑,金錢鮑魚 都夠大碟, 味道不過不失。另外加了三碟餸,椒鹽豆腐,甜薯咕嚕肉,腰果肉丁,都是一般菜式。可能 大家都開始飽了,之後的家鄉鹽焗雞,櫻花蝦海皇炒飯, 鮑汁伊麵,壽包,紅豆沙都覺得麻麻地。總結: 一大班人在公眾假
總結: 一大班人在公眾假期可以有房坐,舒舒服服,又有麻雀打 , 食物雖然普普通通 , 以這樣的價錢算是超值。