2018-06-06 47 瀏覽
灣仔有間私房菜,有朋友之前去過返嚟話於是我就搵咗一日放工同一位喜歡食辣嘅朋友一齊去試吓。間店都算幾隱蔽因為如果你唔知道佢地址,應該都幾難搵到佢,事關佢都唔係點樣做宣傳。正正係因為咁食物質素可以保持很高水準。店裏邊人唔多,我哋坐低左老闆娘就很熱情給我們上個前菜—涼拌木耳,很香很美味。我哋之後點左炒鱔,水煮魚,尖椒皮蛋,通通都係家常便菜。但是平凡中往往就係不平凡。個炒鱔第一碟上已經充滿驚喜,味道好鮮美,芹菜好爽甜,而且冇骨冇渣👍🏻尖椒皮蛋上的椒醬同樣辣、鮮,集於一身,我同朋友連醬都食埋!炒完兩碟菜後,便是我地最期待的水煮魚!個魚望上去似好辣,但是食落唔係,細問之下先知原來坊間水煮魚之白所以辣係因為放了辣精!呢間店堅持用食物原味所以唔似出面咁辣!店老闆娘人好好好健談,真的好似同阿媽傾計咁!咁好的地方,點可能唔介紹呀😁

尖椒皮蛋上的椒醬同樣辣、鮮,集於一身,我同朋友連醬都食埋!

水煮魚