2019-06-02
我的肥媽媽出名厭尖,覺得出街食都唔夠自己煮咁好食,為左令佢心服口服,揾左好耐,比我揾到間高質鐵板燒💃🏻食到佢lam lam脷tim😂崟對於九龍人真係好遠,但其實車程又唔耐,紅磡出發搭西鐵去錦上路,再轉程幾分鐘既巴士係高埔村落,總共都係大半個鐘到,肥媽媽都話咁好方便👍🏾成個餐廳外面都係以木為主,冇窗,得一道細細既門,好有神秘感🤫入面一眼望晒,鐵板燒位坐到十零個人,再有幾張木枱,所以要黎先預約會好啲🤗Menu 有好多套餐揀,睇自己鐘意食咩,肥媽媽話要食龍蝦,咁就揀活龍蝦鐵板二人餐😘1️⃣溫室野菜沙律+醃螺先黎個新鮮沙律幫你熱熱身。另外前菜係醃好既東風螺,好入味,但因為醃得耐令爽口度就冇咁高。2️⃣北海道帆立貝紫菜同高湯煮熱,再加入煎香的帆立貝,帆立貝因為煎到剛熟,所以肉質腍卻彈牙,高湯本身十分鮮味,自家醃製既三文魚籽亦夠鮮甜,三樣食材配合甜上加甜🥰師傅話用黎點綴既紫蘇花都可以食用架,個擺碟真係好有心思,靚到唔捨得食😋3️⃣日本響螺師傅將大大隻螺切片,再炒香,其間只係略略加鹽調味。食落非常爽口,唔駛過多既調料,新鮮既食材食番原汁原味最正👍🏾師傅介紹可以蘸海鮮汁食唔同既味道,海鮮汁既酸酸甜甜令螺片愈食愈開
1️⃣溫室野菜沙律+醃螺
2️⃣北海道帆立貝
3️⃣日本響螺
師傅介紹可以蘸海鮮汁食唔同既味道,海鮮汁既酸酸甜甜令螺片愈食愈開胃😬
4️⃣白甘鯛
你可以揀鱈魚或者揀白甘鯛,我就梗係試啲未食過既。
師傅會將魚皮連鱗片炸,魚肉就係焗熟既,配埋好特別既黑松露支豆薯蓉汁,真係非常好食。第一次覺得魚鱗係咁好食,炸到非常脆口,連同嫩滑既魚肉一齊入口,口感好有層次👍🏾👍🏾個汁都做得好出色,咁濃郁既汁不但冇掩蓋魚既鮮味,反而為淡身既魚肉加分,令人食完都再三回味🥳
5️⃣海膽龍蝦膏活龍蝦🦞
師傅用既係本地龍蝦,size都唔細,兩個人每人都有三塊。有龍蝦起肉show 睇🤗,起完肉再加入龍蝦頭入面既膏及海膽整既汁拌炒。龍蝦肉鮮甜爽口,個汁一流,仲食到海膽粒粒,呢一碟真係強強聯手,冇得輸🥇🥇
6️⃣沙糖多士🍞+青檸Jelly
Break time❗️試完咁多咁震撼味蕾既海鮮,要抖一抖,食番啲甜野清清味蕾,ready for 下一道重頭戲。個沙糖多士又幾香脆,甜甜地好好食!青檸啫喱都係一個好好既過渡甜食😝
7️⃣鹿兒島A5和牛🤗
煎前師傅會比你欣賞下和牛生前既最後一面,油脂非常豐富而且分佈好平均。
煎至五成熟後,食到佢柔軟既肉質,郁郁既油脂,每一口都好滿足😘配上煎香既蒜片食,又有另一番風味💁🏻♀️
8️⃣和牛膏炒飯🍚
油渣就食過,牛油渣你又食過未❓師傅將頭先和牛既肥膏煎到逼晒啲油份出黎炒飯,零舍香口😋而且炒飯粒粒分明,炒到乾身,唔會油膩,而且加左櫻花蝦、紅蘿蔔洋蔥粒等等,啖啖都好有嚼口👍🏾
9️⃣鯛魚湯
聽講用十幾斤既鯛魚先熬幾碗湯咋🤫完全係精華,非常濃稠❤️
1️⃣0️⃣蒜蓉炒椰菜🥬
蒜蓉炒任何野都係冇得輸,椰菜仲好爽脆,食到呢到已經係尾聲🥺
1️⃣1️⃣芝麻雪糕
一球濃郁芝麻香既雪糕做句號
好開心食到咁用心製作既食品,望住師傅認真咁烹調每一道菜,可以見到每一個步驟都係好講究,用既調料雖然好簡單,但更凸顯師傅既功架同食材既新鮮🥇🥇大家都食到肚仔滿滿咁走💃🏻