2018-04-15
2018年年初就有好多生日飯食,因為我屋企人都係集中係1-3月生日,1月就有我嫂子同B頭。今晚同嫂子慶祝生日,天氣凍凍地,就決定去大煲皇打邊爐,哥哥之前去過另一間分店食,佢覺得好味又抵食!荃灣分店位於一座住宅入面,從地下上去有兩層,可能因為流行蒸氣火鍋,所以一樓係食蒸氣火鍋,行少層樓梯,加埋好多人。而我哋食普通打邊爐嘅就再要上多層去二樓。我哋一家7口,收費係每位計,小朋友就以身高計,所以妹B高度唔超過100cm就唔洗計。火鍋湯底都有好多選擇,有辣有唔辣!不過我哋有小朋友嘅關係,所以揀唔辣,加錢升級叫咗個濃湯翅群雞鍋。濃湯翅群雞鍋呢個係湯底嘅翅群同花膠,都幾大碟!一開始我就將佢哋放晒落個煲到滾呀滾~~~(唔記得影相!)同平時打邊爐一樣嘅調味料刺身拼盤呢個刺身頭盤,有帶子、三文魚同有頭甜蝦,按人頭比,小童除外。其實唔知幾時開始,打邊爐係興食埋刺身!老實講,我就興趣不大,因為質素係麻麻地,加上打邊爐同食刺身,個人認為完全唔夾囉!佢其實係有得揀例牌燒鵝,我情願食燒鵝,不過佢話賣晒,咁無計!海鮮拼盤打邊爐當然要食海鮮,同樣按人頭比,小童除外。今晚就有聖旨、蝦、貴妃蚌、生蠔、鮑魚同藍青口。基本上都
濃湯翅群雞鍋
同平時打邊爐一樣嘅調味料
刺身拼盤
海鮮拼盤
打邊爐當然要食海鮮,同樣按人頭比,小童除外。今晚就有聖旨、蝦、貴妃蚌、生蠔、鮑魚同藍青口。基本上都係新鮮,尤其是鮑魚,隻隻都識郁㗎!
手切安格斯肥牛
除咗海鮮,通常都有牛魔王至愛嘅牛肉。入口軟淋唔韌,B頭掙住食,好明顯同之後點果d唔同,小朋友真識食!
仲有其他任點食物,種類都幾多,大部分都係新鮮嘅!
加埋飲品任飲,喺荃灣都真係個唔錯嘅選擇!