2022-05-24 35 瀏覽
放工約咗舊同事喺銅鑼灣食飯聚舊, 見金百利新開咗間馬來西亞菜就入嚟試下🤤因為大家都唔係好肚餓,所以我哋就叫咗個雙併同埋小食share!雙併:爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶($88)既然餐廳名叫爺爺雞飯梗係要試下佢哋嘅招牌雞飯啦,嫩滑又有雞味嘅雞肉搭配上三款醬汁!雞肉全部起晒骨,估唔到連雞翼都係,入口啖啖肉真係好細心!油飯粒粒分明有雞油嘅香又唔會覺得油膩👍🏻肉骨茶有好多配料,重有濃郁嘅藥材味!蒜頭粒吸收哂湯嘅味道好香濃,仲有冬菇、腐竹、豆卜同金菇!豬骨份量都唔少!再配上油炸鬼、辣椒同黑醬油,可以根據個人喜好加入湯裏面❤️雖然話係一人餐但其實份量一啲都唔少,相信大食嘅人都食得飽😆椒鹽豆腐($34)薄薄的脆漿包住非常嫩滑嘅豆腐,炸到外脆內嫩,灑上非常惹味嘅炸蒜粒,有乜可能唔好食🤤馬來春卷($28)又係熱辣辣脆卜卜上枱,雖然餡料全部都係蔬菜但係食落好juicy又香口😍桔桔($22@)跟餐其中一杯有半價,有桔仔嘅酸味又有蜜糖嘅清甜,酸酸甜甜好適合用嚟解熱氣🧊食物唔錯價錢又唔貴,下次可以再嚟試埋其他嘢食😚

雙併:爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶($88)

雖然話係一人餐但其實份量一啲都唔少,相信大食嘅人都食得飽😆
椒鹽豆腐($34)

馬來春卷($28)

桔桔($22@)

食物唔錯價錢又唔貴,下次可以再嚟試埋其他嘢食😚