2018-07-09
嫉嫲生日一行25人去左上環泉香居食飯,兩圍大枱叫左兩個套餐,套餐系每道菜有幾款選擇,自由配搭既首先第一道菜系霸皇雞好多蔥好香好惹味,雞肉嫩滑,大家都讚不絕口呢道菜值得一試梅菜扣肉呢道菜見吾少人推介就叫泥試下,但對住得地泥講評價就一般,味道偏鹹,肥肉部分入口即溶,但瘦肉部分就過火硬身鞋口,梅菜好林一擺入口就溶蟹肉羹清清地,食到一絲絲既蟹肉絲,吾食魚翅既朋友都可以叫呢個炸鮮奶拼炸大腸炸鮮奶好香濃既鮮奶味,吾會太甜幾好味,但炸大腸炸到過火好乾爭爭,反而伴碟既酸蘿蔔好好味,酸酸甜甜好開胃客家釀豆腐豆腐吾系嫩滑既山水豆腐,系比較結實既豆腐再釀少少魚肉鮑片花菇生菜鮑片大片厚身炆到好林,花菇都好林好入味西芹腰果蝦仁蝦仁大隻爽口,份量都吾少,西芹鮮嫩無渣蒸沙巴龍躉好大條,肉質結實,蒸魚豉油味道岩岩好乾燒伊麵火喉掌握得幾好,吾會炒得太乾身,保持少少濕潤,味道吾錯客家茶粿,有別於一般食既茶粿,口感系似煙韌既包,有少少濕潤,但有平時包茶粿葉果隻葉香味最後埋單7千幾,每碟菜既份量都好大碟,值得一提服務態度好好,見有人凍會主動問需吾需要比條披肩,仲較細左我地果邊部冷氣
首先第一道菜系霸皇雞
好多蔥好香好惹味,雞肉嫩滑,大家都讚不絕口呢道菜值得一試
梅菜扣肉
蟹肉羹
清清地,食到一絲絲既蟹肉絲,吾食魚翅既朋友都可以叫呢個
炸鮮奶拼炸大腸
客家釀豆腐
豆腐吾系嫩滑既山水豆腐,系比較結實既豆腐再釀少少魚肉
鮑片花菇生菜
鮑片大片厚身炆到好林,花菇都好林好入味
西芹腰果蝦仁
蝦仁大隻爽口,份量都吾少,西芹鮮嫩無渣
蒸沙巴龍躉
好大條,肉質結實,蒸魚豉油味道岩岩好
乾燒伊麵
火喉掌握得幾好,吾會炒得太乾身,保持少少濕潤,味道吾錯