2010-01-07 17 瀏覽
今年嫲嫲90歲大壽, 大人們決定去呢間吃晚飯, 點解選擇呢間? 因為方便行下工展會or 四圍行下...是晚開了2圍, 食圍菜, $2680 十二位用, 另外加了2樣, 因為我地出席了共...28人..唔夠吃呢~ 紫菜焗大蝦皇- 蝦夠大隻多肉, 配以炸脆了既紫菜, 指天椒粒+紅椒粒, 味道辣辣地, 好吃. 黃金知心丸- 炸蝦丸餡包芝士, 剛上呢樣餸時我行開了, 當我返到位想吃時, 表表們話小心爆餡, 但我咬一口...無爆餡喎, 可能凍了, 但表表們話, 有D有爆, 有D無爆餡唷~ 講返味道一般...彈牙既. 翡翠百合花枝鳳片- 味道普通, 唯一係好, 有好多本魚至愛既西芹. 玉環帶子百花浦- 帶子新鮮..但細粒咗D, 加了蝦膠都彈牙, 瓜夠軟淋, 可以 高湯竹笙雞絲翅 & 碧綠金錢鮑螺片- 味道同其他酒樓一樣, 味道無咩特別 清蒸雙老虎斑- 嘻, 一上枱, 表表們覺得好奇怪, 因為2條魚細過隻碟好多, 好大差距, 魚無蒸過火, 肉算滑溜, 但蔥花少了D..我地唔夠分唷~ 酥皮焗原味雞- 嘩~ 呢樣要講, 先講酥皮, 味道複雜, 鹹鹹甜甜咁, 帶藥材味, 又唔係唔好食, 但好難形容既味

酥皮焗原味雞- 嘩~ 呢樣要講, 先講酥皮, 味道複雜, 鹹鹹甜甜咁, 帶藥材味, 又唔係唔好食, 但好難形容既味道. 雞呢, 上枱一望個兜, 好似湯渣咁款, 表表們問姐姐, 點解D雞咁既, 姐姐話係客家既做法喎...味道呢, 好大既藥材味, 有當歸等既味, 嘩..表表們完全都無吃過, 即刻過比D大人...因為..我地唔鐘意呢~~

最後既黃金蝦炒飯, 雙喜伊麵, 甜品-桂花糕, 生果&壽包, 炒飯好味, 炒到粒粒分明, 加上鹹蛋黃, 好好味. 伊麵味道普通, 桂花糕, 好好笑, 用2隻碟上下壓住, 用拳頭打落去,形狀無變, 夠彈呀~
生果&壽包普通囉.

另外了梅菜扣肉- 表表們吃得津津有味, 而本魚好怕吃呢D高脂既食物, 見表表們連汁都撈埋飯吃,就知好味唷~

總括環境可以, 因為我地包了房, 最低消費每圍$2600, 5點可供應房黎麻雀耍樂. 而食物, 本魚覺都幾多味精, 所以唔係食了好多野落肚唷~

P.S. 但同表表們一齊笑, 一齊癲, 點都好味呢!

紫菜焗大蝦皇
翡翠百合花枝鳳片