2018-12-09
晨早同老公行去建生邨探索下,入左間街坊茶餐廳,這裡每天都有一款優惠早餐$27,今天是沙爹牛肉米粉,送熱餐飲。老公剛好就想食沙爹牛肉米粉,啱啱好😀 我就叫了份餐蛋治奶茶。 老公的沙爹牛肉米粉好快就到左好大碗,味道不錯牛肉亦唔少。老公都快食完,我的餐蛋治都未到,留意到在遠處有枱客示意有份三文治送錯了,跟住侍應拎住那三文治逐枱客問,但偏偏唔問我,於是那三文治就一直放在出餐位置,過了好一會,侍應才發現那就是我的三文治,我無奈地食了一口凍凍的三文治,只好叫侍應上埋杯熱奶茶,剛好正是落單那位姐姐,我淡淡地說了句份三文治凍晒,那姐姐好好,即時說幫我換過份三文治,我心諗街坊茶餐廳都咁有良心。我靜心等待,老公已食飽飽陪我等,誰知來了份蛋皮餐肉治。搞左咁耐,真係有啲嬲,老公叫我唔好再換,我當然唔係要換,但實在不吐不快,我一向都支持小店,希望小店也要做好本份。 我再次叫那姐姐過嚟,我說我不是要再換,但也想你地同師傅反映下。那姐姐很好,即時說不好意思,叫師傅即刻整份蛋給我。呢位姐姐真係值得一贊,希望小店做好本份,不要輸給連鎖店。