2018-05-02 846 瀏覽
話說我不嬲都好鍾意搵新野食,又知道觀塘區好多正嘢食喎,咁啱俾我留意到呢間叫孔夫子食中菜嘅餐廳,唔知呢間孔夫子係食咩既中菜架呢?今晚一行八個人預先book左位,好期待哩度既菜式呀,食到好味嘅食物心情就會自然好🙊🙊🙊🙊裝修好精緻,門口有個用竹整嘅菜譜,好啱用嚟影相打卡。侍應打電話黎confirm Booking嘅時候,問我地有冇啲咩菜係要預訂嘅?原來呢度有三樣嘢係要預先訂嘅,扁皮鴨,牛肋骨同黑毛豬叉燒。。。。我哋咁多人,一於訂哂三樣啦。。。之後我哋仲嗌左咗個涼拌豬膝,京川炸魚卜,紅燒筍殻魚,炒菜心,炸魚肉球,香煎橙味茄子,講真每樣餸都真係好出色,好好味,好有水準,最令我驚訝嘅就係個京川炸魚卜,我本身唔鍾意食魚卜架,但係佢啲椒鹽同埋辣椒炸成既魚卜真係令我食指大動🤪🤪最後要推薦嗌魚湯飲,呢度有兩款魚可以俾你揀,第一款係桂花魚,第二款係筍殻魚,我哋揀咗桂花魚,廚師會係我地面前整呢個魚湯,簡直係表演咁。。首先啲魚會切成一片片,擺咗係個碟度,然後佢會有一個鍋,入面應該係加左啲油,之後就會擺啲魚去煎,煎完之後呢,有兩壺好熱好熱既湯湯倒落去嗰窩度,你會不停聽到查查聲,周圍啲人都係咁望過黎🤗🤗🤗🤗啲魚湯真係好濃郁,啲魚又煮得啱啱好,好嫩滑,最後仲帶咗個甜品拼盤,真係好精緻囉啲甜品🤫🤫🤫🤫🤫推薦呀孔夫子