2021-03-18 2557 瀏覽
由於疫情原因在家辦公,所以下午會在非繁忙時段出來喝咖啡吃甜點。原本每週光顧一兩趟這間Cova,但今日的經歷實在令人不快。Cafe本身沒有帶位服務,客人通常看到有空位而前往櫃檯落單給錢。由於只我一人,見到有空位當然第一時間擺低自己的物品表示會係度堂食,跟住前往櫃檯落單,我前面那位女仕也是一人,對於我擺低物件霸位有些不滿,於是同服務小姐投訴如果我霸座而令到佢冇位點算⋯⋯服務小姐回答會保證她一定有位因為她排係我之前,她算是滿意的坐低係另一張台。如果事情發展到此為止,我落單然後坐係我張台度便冇事發生,Cafe是有幾張空位的。偏偏這位服務小姐唔比我入坐,話人數唔比超過50%,所以我只可以係度等有客離開先可以入去。一,作為街坊我每日經過Cova多次,從沒見客人少過50%。二,如果巨扮下嘢數下的客跟住講超過半數叫我等也OK。但好明顯巨係因為頭先客人的投訴而要懲罰第二個客人,這種態度令人厭惡,我即刻離開。我前面那位女士投訴安排混亂,絕對正確。

我前面那位女士投訴安排混亂,絕對正確。
2021-03-18