2018-01-26
經 Openrice book 檯, 所以不用等候. 5個人, 有3個朋友先到, 跟住我到後他們說已 order 了 Parma ham melon, 叫我同最後來的朋友睇下想吃什麼. 我們沒有意見, 於是朋友提議叫 5 款set dinner, 印象中見過 $198 這價錢. 食物(主菜) 很快便上曬, 味道不過不失. 我記得 set dinner 好似有甜品, 於是問 waitress set dinner 的甜品是什麼. 問了兩個 waitresses 都好像發緊夢, 起初話不清楚, 之後問完一輪先答我們是 "奶凍". 跟住問我們要什麼餐飲, 我們叫了2杯熱奶茶, 3杯熱檸茶. 但食完個奶凍後好久都未見有餐飲上, 於是再問 waitress, 她竟然反問 "上得嗱? " 我們根本沒有叫不要上住, 原來要 "出聲" 嘅咩 ?到最後埋單, 有朋友見張單啲餐不是全部 $198, 另一個朋友話記得好似有某些款是 $2xx , 問那位戴眼鏡的 "餐廳老闆" 都話 "唔清楚". ok, 於是照碌了卡. 朋友簽完卡, 阿老闆又無分番張 customer copy 俾我朋友,要自己分
到最後埋單, 有朋友見張單啲餐不是全部 $198, 另一個朋友話記得好似有某些款是 $2xx , 問那位戴眼鏡的 "餐廳老闆" 都話 "唔清楚". ok, 於是照碌了卡. 朋友簽完卡, 阿老闆又無分番張 customer copy 俾我朋友,要自己分。。。出了門口,再看清楚門口的坐地餐牌,原來set dinner 是 $198 起, 有好幾款是 $2xx . 但最後竟然發現 set dinner 原本是有 salad 同 湯, 但這兩樣理應一早"整定" 的食物居然從沒有上過檯. 當然我承認我們都有責任, 掛住傾計沒看清楚. 但當我們同番餐廳老闆講, 他只是捉個 waitress 來問, 個 waitress 居然只係響度笑, 然後答太多張檯記唔到, 但其實只得40多個位, 不算多檯. 最後餐廳老闆又無 refund, 又無補番沙律同湯給我們 , 只是俾張不知所謂的 "9折卡" 話下之後幫襯有 9折.
我用 openrice book 檯都有88折, 咁 9 折咪仲少過 88 折?.... 你估仲有下次 ??? 從未遇過呢啲人, 真係老闆員工都好唔掂