經常出差去星馬嘅我,十分之喜歡當地嘅食物,所以見到有一間標榜地道新加坡風味嘅餐廳,再加上好多好Review,決定馬上去試試。結果係一個重雷區,真係唔知道點樣可以再相信Review去搵好嘢食…….Order咗芽籠蝦麵,蔥餅配咖喱汁及新加坡白胡椒肉骨茶配米飯。蔥餅多油而且黏,一啲都唔鬆,而且咖喱亦一D都做唔到星加坡嘅味道,相差好遠。蝦麵嘅湯底有欠蝦嘅鮮甜味及蝦頭嘅濃味,亦欠椰奶味。所用嘅蝦好明顯係雪藏蝦,既硬亦欠蝦味。豬腩片則有好重嘅油膱味,整體嚟講係非常之差。至於個所謂嘅肉骨茶,就真係同肉骨茶完全扯唔上關係。第一眼見到個好淺色嘅湯就知道唔對路,肉骨茶不但一D都唔熱,而且完全冇應有嘅味道。茶味唔夠濃郁,而且完全冇藥材味,只有胡椒味。肉排乾而且韌,豬腩肉片同樣有油膱味,極之失望。整體嚟講冇一樣食物係可取嘅。雖然呢間食肆所收嘅價錢相宜,但並不代表客人應接受完全冇星加坡食品應有嘅味道嘅食物!
蔥餅配咖喱汁