2018-03-12
Happy Friday都不忘搵啲特別嘢食下。印度菜本身就唔算好特別,但係印度嘅素菜就確實有啲唔同。仲要個best friend生日,所以要食啲唔平凡嘅嘢食賀一賀佢。首先,必叫嘅一定係Mango lassi(芒果酸奶)。基本上食印度餐廳必叫嘅,而呢間餐廳每張檯上面都有叫。個味道唔會好甜,而且真係有足夠嘅芒果味,好飲!之後叫咗個小食:Masala vada,佢係偏向硬身嘅,連個waiter都溫馨提示我地呢個dish係硬嘅。但食落,我覺得都可以,而且外面係香口嘅,而裡面係軟身嘅,好惹味。食印度嘢一定要食Parotta!我地叫咗個Parotta & vegetable set,個Parotta鬆化,唔會太油,香口。最後叫咗平時好少見嘅Mini meals,佢係有三種唔同口味嘅飯,有yogurt 飯,有炒飯,仲有個辣辣地嘅飯。個辣汁飯真係好辣,個炒飯好乾身,而且酸酸辣辣,好好食。個乳酪飯一開始食係未必理解到個味,但越食越fresh,最後我個friend自己食曬😂不過講真,間嘢係全部都係齋嚟嘅,但食落完全唔覺得自己冇食過肉,係一個very good try!PS 間嘢到食飯時間都幾full下
首先,必叫嘅一定係Mango lassi(芒果酸奶)。
PS 間嘢到食飯時間都幾full下