4天前 0 瀏覽
說真的,作為一名拉麵愛好者,無論點,我都會搵到 d 角度去欣賞一碗拉麵🍜。我今次食嘅係:基礎 真牡蠣🦪醬油拉麵🍜,另加左一份"鯛魚"。我搵到嘅角度真係非常有限。碗麵呢。。。首先碗麵一上,我一般嘅習慣都係會第一時間聞一啖香味先,點知,係冇乜香味,接近冇味,好明顯冇從油方面著手,完全唔香 。湯呢,唔難飲嘅,但只係一般你會响d普普通通嘅拉麵店食到嘅味道。豚骨一般,醬油味係有,魚介味食吓食吓都係有d,但魚介味道應該主係想來自d鰹魚粉,沉晒落底,食到一半打後先 feel 到。呢個湯比到我嘅感覺係,一d誠意都冇。麵同豬叉燒,算係最唔錯。牡蠣方面,因為今次我點嘅係基礎版,唔係終極版,所以麵只係跟左d蠔仔,即係大家食蠔餅,或台灣人叫蚵仔煎嘅蠔粒。以前有食過蠔餅,入面d蠔粒細還細,但蠔味還是好鮮。呢碗麵入面d蠔粒,可能因為唔當造呱,近乎冇味,淡,又粉。。。我另外叫左份"鯛魚",感覺似咩呢?酸菜魚入面d魚,仲有d花椒嘅味道。我明白廿幾蚊份唔會比好靚料,不過冇諗過會入去間日式餐廳,食出大陸嘅風味姐。強烈地不推薦,冇下次。

麵同豬叉燒,算係最唔錯。

強烈地不推薦,冇下次。
5天前