2023-03-10 673 瀏覽
情人節周圍餐廳都Full booking,難得見到Amber仲有位,即刻book黎一嚐Fine Dining。大鄉里出城前一直好緊張驚失禮,但其實職員們都好友善。入座時職員會送上熱毛巾俾你抹手,而因為係情人節,仲特意送上兩杯香檳。送menu嘅時候職員會仔細介紹每道菜嘅材料、烹調方法、口味等等,直接背曬成個menu。情人節限定menu可以每人揀4個course,course以外當然仲有其他嘢食啦!先登場嘅係呢個菇菇tart,底層係好脆好香嘅薄腐皮,一入口先係好香嘅菇菌味,後尾就有微微酸味,成個感覺好特別,食完之後仲有個黑松露黃豆凍,味道都好濃郁。中間相隔一道自己揀嘅前菜,可惜兩個都食完先醒起唔記得影相,然後就係酸種麵包配amber特製橄欖油。個人感覺油入口先帶一陣松露香,再黎係清新嘅感覺。職員介紹後調會有輕微辣味,不過我地都唔係好覺🤔。包係外脆內軟嘅口感,食到有啲狼狽。(ps:食完店員貼心問需唔需要refill麵包)去之前做過功課話aka uni係必食之選,可惜今次menu無,但係一見到uni都即刻嗌咗。呢道菜係海膽配鵝肝,本來諗住兩道濃味嘅菜再加上一冷一熱會好衝突,點知入口係超級好食!
。大鄉里出城前一直好緊張驚失禮,但其實職員們都好友善。

先登場嘅係呢個菇菇tart

中間相隔一道自己揀嘅前菜,可惜兩個都食完先醒起唔記得影相
(ps:食完店員貼心問需唔需要refill麵包)

。呢道菜係海膽配鵝肝,本來諗住兩道濃味嘅菜再加上一冷一熱會好衝突,點知入口係超級好食!一入口先係鵝肝嘅香味同口感跑出🤣,再黎就有海膽嘅香味慢慢滲出黎,鮮甜香濃齊曬。

海膽咁出色,另一半揀嘅蜜柑龍蝦配南瓜蓉相對顯得遜色少少🤏,但其實都好食!蝦肉爽口而蜜柑甜,配埋醬汁食好夾

到自己揀嘅主菜日本A4和牛,按照職員推薦熟度嗌。入口香濃,油脂豐富,不過個人而言唔算特別驚喜
。反而比較驚喜嘅係作為擺盤嘅秋葉,外形整得好精緻,食落係脆身而帶有濃郁柚子香氣!配埋下面嘅甜薯口感好豐富。其實食到呢度已經飽飽地

另一半主菜揀咗魚子醬配魚肉,呢道菜反而好驚喜!溫熱嘅魚肉入口好香,再加埋柚子醋吊味,仲有魚子醬提鮮,真係幾好食!

甜品部份先係自己揀嘅熱紅酒士多啤梨配紅莓雪葩,一開始唔想破壞佢外形而分開慢慢食,食到後期先撈埋啲cream一齊食,果然如職員所言,啲cream中和咗個酸味之後酸甜適中好好食!配埋雪葩一冷一熱嘅甜品好滿足
,好酸味嘅朋友必試!(而且要記得撈勻食!)

另一半揀嘅係柚子雪葩,入口係香濃柚子味,成個配搭都好清新

之後就係coffee or tea嘅環節,係重重篩選下揀咗breakfast tea,可惜夜晚驚失眠,如果唔係真係好想試咖啡

餐飲過後職員好調皮咁話仲有甜品送返俾我地
,首先係黃豆味瑪德蓮蛋糕,職員果然無呃我地🤣,焗好嘅蛋糕入口超級鬆化,唔會太甜得黎黃豆味好香
。啱曬食甜品唔好甜嘅矛盾人士🤣

跟住係85%特濃朱古力慕絲同水果拼盤,慕絲底係蛋糕體,入口先係好重嘅朱古力香,帶苦,最後有微微回甘

水果就全部來自台灣,職員推薦嘅順序係先食清爽嘅芭樂,再食酸嘅熱情果,最後食甜嘅番鬼荔枝(釋迦)。

最後畫龍點睛嘅係主廚為咗情人節特意提早釀造嘅柚子酒,入口順滑而帶有柚子甜味,啱曬唔太飲得酒嘅人
,作為全餐收結好完美

整體而言,一開始入去嘅時候係直接將拘謹兩個字鑿係塊面🤣,但職員都好友善
,食到最後放鬆咗好多。

環境方面四周圍都算闊落,餐桌間有一定距離,唔會太逼,所以好舒服。
可以一戰,但再戰嘅話就要回一回血先⋯