2017-04-21
3年前左右,香港吹起一股拉麵潮,一街都係拉麵店。呢1丶2年最流行既麵食就一定係日本既沾麵啦!呢間沾麵由開業至今每次行經都要排隊,今日見到條隊短左少少,一於排下,等左15分鐘左右就到我了。一場黎到當然要吃下小食先啦!吃左個自家製辛味炸雞,有成4丶5舊大大舊既炸雞,份量十足。食落唔算太辣,外皮都算幾薄身,肉質都幾嫩滑,食落係Juicy既~唔錯主角沾麵黎啦!呢個沾麵既沾汁好正,食落好香好濃既湯底味道,豬骨同埋其他材料既味道令到味道好厚身。湯汁偏稀,唔似某D沾麵湯底勁稠身,所以令到咸味同埋濃度做到一個幾好既平衡。不得不提既就係佢個隻超好食既味玉!時間煮得岩岩好,一咬落去隻味玉到,橙紅色的蛋黃同蛋汁慢慢流出黎,而且好香日本酒的味道,係香港食過最好食的味玉之一麵身選了300G (超大食...lol)同埋冷身麵,麵身更爽身同彈牙,同熱熱的湯頭配合得好好。另外,呢度既叉燒係以長條形去呈現,更方便進食。肉質唔會太肥而且好腍,肉味幾香,唔錯!