2016-07-21
朋友對食日本野真係有好高的要求,放題已經滿足唔到佢,今日約左佢食飯,佢帶我去食一間佢都想試好耐既餐廳,我相信呢餐一定係完美既日本菜。雜錦刺身雜錦刺身($480)食日本野當然不可以少既就係刺身,呢份雜錦刺身有海膽,海膽味好新鮮,可以食得出好濃郁既海洋味道,味道係口到停留左好耐,另外還有帆立貝,十分厚身的肉質也十分淋及鮮味,一入口就似啪者理一樣咁軟。不可不提既就係我最喜愛既吞拿魚腩,係香港食到好既吞拿魚腩真係好難,呢到食到既吞拿魚腩脂肪十分多,一咬入口就好似食緊A5和牛一樣,慢慢係你既口到溶化,變成好似液體一樣流入你既喉嚨令人十分難忘佢既美味及口感。還有金目鯛及池魚也是十分出色,肉質鮮嫩細緻。汁煮鯛魚頭汁煮鯛魚頭($138)呢個汁真係會食上癮,味道濃郁又帶一點點甜,點魚黎食可以發揮魚既鮮滑既口感,而且汁既味道濃而不膩,如果配合一碗白飯會更加好,用黎撈飯應該是不錯的食法。魚頭是魚最鮮嫩既地方,一點點慢慢挑出魚肉,耐心享受最鮮美既魚肉。油甘魚輕燒/鯛三文魚子壽司($230)油甘魚輕燒壽司,輕燒左既油甘魚有一點點似三文魚刺身的質感,魚油散發了出來更加香味,令到壽司更香更美味。鯛三文魚子壽司是醃制
食日本野當然不可以少既就係刺身,呢份雜錦刺身有海膽,海膽味好新鮮,可以食得出好濃郁既海洋味道,味道係口到停留左好耐,另外還有帆立貝,十分厚身的肉質也十分淋及鮮味,一入口就似啪者理一樣咁軟。不可不提既就係我最喜愛既吞拿魚腩,係香港食到好既吞拿魚腩真係好難,呢到食到既吞拿魚腩脂肪十分多,一咬入口就好似食緊A5和牛一樣,慢慢係你既口到溶化,變成好似液體一樣流入你既喉嚨令人十分難忘佢既美味及口感。還有金目鯛及池魚也是十分出色,肉質鮮嫩細緻。 汁煮鯛魚頭汁煮鯛魚頭($138)
呢個汁真係會食上癮,味道濃郁又帶一點點甜,點魚黎食可以發揮魚既鮮滑既口感,而且汁既味道濃而不膩,如果配合一碗白飯會更加好,用黎撈飯應該是不錯的食法。魚頭是魚最鮮嫩既地方,一點點慢慢挑出魚肉,耐心享受最鮮美既魚肉。 油甘魚輕燒/鯛三文魚子 壽司($230)
油甘魚輕燒壽司,輕燒左既油甘魚有一點點似三文魚刺身的質感,魚油散發了出來更加香味,令到壽司更香更美味。鯛三文魚子壽司是醃制過的,不用點醬油便可以食用,果然鯛魚及三文魚子已十分入味,海水味十分重,鯛魚子三文魚子的鮮味係入口已散發了出來,咬了一口三文魚子係口到爆烈般將鮮味散發,令你覺得就係大海旁邊一樣。