餐廳: 鮨文
資訊:

2018-12-26 310 瀏覽
聽朋友說元朗鮨文係興起omakase 的源頭,所以今日就快聖誕就黎提早食大餐一。其實我自己覺得Omakase 志不在食物, 反而嗰種同廚師近距離接觸的感覺 ,被尊重的感覺較為重要。單單一片魚生,一件壽司...廚師都都會為你講解一下什麼是時令, 怎麼樣的製法,亦會指導你如何進食, 種種因素 令我真正感受到Omakase 。先來一個茶碗蒸, 先聞到香黑松露, 再看到入鋪了金泊, 感覺矜貴。味道都非常好,用左兩粒乾元貝同菇去蒸, 甜到停唔到口。好快食完茶碗蒸就到刺身上場,今日廚師發辦係石門鯛魚。係屬於比較有質感的魚,加上有檸檬草的關係,呢款 可以出力咬佢。白子天婦羅, 一般omakase 煮白子多數用沖醃煮, 但炸就比較少食, 用左好薄的炸粉, 完全好似一件好高質素的椒鹽豆腐一樣, 外脆內軟, 軟中帶結實亦唔會一夾就爛。白象拔蚌 ,比一般食開的象拔蚌刺身味道相似,但口感較高層次,蚌身厚肉點亦仍然很爽口, 海水嘅鮮味濃郁點。香箱蟹, 蟹肉加埋下面完全的蟹膏,係人間極品。拖羅- 由中拖羅, 到雪花位置的中拖羅, 到大拖羅。 一件比一件滿足, 先係中拖羅入口即溶, 冇根位80分, 絕對並非市面一般

香箱蟹, 蟹肉加埋下面完全的蟹膏,係人間極品。

拖羅- 由中拖羅, 到雪花位置的中拖羅, 到大拖羅。
一件比一件滿足, 先係中拖羅入口即溶, 冇根位80分, 絕對並非市面一般雪死了的中拖羅。
雪花位置更比美大拖羅 90分。
大拖羅- 用火炙, 迫曬D 魚油出黎, 加左蘿蔔蓉, 師傅教加大量wasibi , 一點都不攻鼻,甜到難以相信。

到食壽司, 有針魚, 䲞魚,帆立貝,火炙吞拿魚面豬登位置 三文魚籽。

鮑魚 配特制肝醬, 醬嘅味道甘甘甜甜,老實說我喜歡。 食完兩粒鮑魚後, 會有粒醋飯混合埋好似意大利飯咁食。
馬糞海膽杯, 甜度好高, 用左半板海膽堆成。

最後火炙碟魚手卷,師傅同樣同火燒迫出魚油, 奧米加3 。

最後以魚湯 及 蜜瓜完美結束。