2020-06-24 116 瀏覽
政府派發一萬大元,雖然仍未到手,但疫情之下,太耐冇食Omakase嘅我,一於約埋朋友,先洗未來錢,實行推動下本土經濟,食番餐Omakase😋。經朋友介紹,今次就卜左位於灣仔嘅日式餐廳 - 御の味Kappou UO n,餐廳樓底極高,極有空間感;裝修以日式簡約木系為主調,燈光與裝修配合予人感覺高貴時尚;而店員亦好專業介紹每一道菜式,令食客有賓至如歸嘅感覺😃。店員先送上一杯梅酒🍸前菜三品 :🥢芝士豆腐 – 豆腐與芝士溶為一體,芝士味濃,口感極之幼滑。🥢象拔蚌 – 鮮甜爽脆,非常新鮮,配以露筍作配菜,增多一重口感。🥢木魚 - 拌乾蔥絲一齊食,蘸小小酸汁,更加提鮮。刺身五點:🥢海膽 – 左為黃海膽、右是白海膽,兩者都屬馬糞海膽,色澤金黃,味道甘甜,質感細緻,入口即溶。🥢𩶘魚:魚身呈淡紅,肉質較爽口,慢慢咀嚼,鮮甜味道會慢慢滲出黎😋。🥢赤目 : 魚皮經燒炙後更加焦香,魚身彈牙,魚味濃郁😋😋。🥢拖羅:每次食omakase,總會好期待拖羅嘅出現,永遠唔會令人失望😋。拖羅油花分布均勻,口感軟嫩,入口即溶,滿口魚油香氣😋,美味程度真係毋容置疑。燒物 :🥢香魚 - 店員介紹香魚係季節性魚產,唔係成日可以食

店員先送上一杯梅酒🍸

前菜三品 :
🥢木魚 - 拌乾蔥絲一齊食,蘸小小酸汁,更加提鮮。

刺身五點:
🥢赤目 : 魚皮經燒炙後更加焦香,魚身彈牙,魚味濃郁😋😋。

燒物 :
🥢香魚 - 店員介紹香魚係季節性魚產,唔係成日可以食倒;香魚肉質較鬆散,細骨較多,食時要小心,但魚味極之香濃,只需蘸小小掛在魚 嘅海鹽,更加令魚味提鮮😋。

煮物:
🥢魔鬼魚 - 魔鬼魚肉嘅質地同香魚好唔同,魔鬼魚肉一梳梳,沒有細骨,肉質較結實,平生第一次食魔鬼魚🤣感覺都ok。

天婦羅:只薄薄一層炸漿,一啲油滯感都冇,做得非常好👍🏻。
🥢天豆 - 樣貌好似蠶豆,大大粒,口感食落粉嫩。
🥢無花果 - 甜甜酸酸,口味清新。
🥢白露筍 - 咬落爽口清新,比綠色嘅更加清甜。

壽司🍣:
🍣深海池魚 - 肉味偏淡但肉質實而帶點爽口。
🍣金目𩶘 - 微微蘸小小Wasabi豉油已經帶出魚嘅鮮味。
🍣拖羅 - 脂肪分布得好靚,入口即溶,無比甘香。

止碗🥣:
鳥丸赤味噌湯 - 呢個湯味道有啲似藥材湯咁,好濃郁,感覺好補身😆。

果物:
日本蜜瓜🍈,好清甜,食完呢個餐後生果,完美晚餐劃上完美句號😋。